Serverovny.cz/Fórum/Jak propojit různé nástroje pro monitoring do jednoho rozhraní?

Jak propojit různé nástroje pro monitoring do jednoho rozhraní?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně monitoringu serverů a systémů. Pracuju s několika různými nástroji na monitoring výkonu, jako je třeba Zabbix, Grafana nebo Prometheus, ale zjistil jsem, že je to dost nepřehledné, když mám všechno roztroušené na několika místech. Rád bych měl všechno na jednom místě, abych nemusel pořád přepínat mezi těmi různými aplikacemi a dashboardy. Je nějaký způsob, jak tyto nástroje efektivně propojit? Mám na mysli nějaké API nebo pluginy, které by mi pomohly sloučit data z více zdrojů do jednoho rozhraní. Jaké máte zkušenosti s integrací těchto nástrojů? Existují nějaké osvědčené postupy nebo konkrétní řešení, která byste doporučili? Také by mě zajímalo, jestli je možné vytvářet vlastní dashboardy, které by obsahovaly data z různých nástrojů dohromady. Jaké technologie se k tomu dají použít? Budu vděčný za každou radu a tip, případně zkušenosti s tímto tématem. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2022
Jana Jedličková

Když chceš všechno mít na jednom místě, tak nejlepší volba je asi Grafana. Dělá to, že si můžeš vytvořit vlastní dashboardy a napojit na ně data z různých zdrojů, jako Zabbix nebo Prometheus. Grafana má super podporu pro víc pluginů, takže můžeš snadno integrovat všechny svoje monitoring nástroje. Stačí si do ní nastavit datasourcy a pak už jen taháš potřebné metriky do jednoho dashboardu.

Další možnost je použít něco jako ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana), což ti umožní agregovat logy a data z různých systémů do jednoho místa a pak vytvářet reporty a vizualizace.

Pokud jsi trochu zručný v programování, můžeš napsat vlastní skripty, které budou přes API stahovat data z různých nástrojů a dávat je dohromady. Ale to už chce víc práce a znalostí.

Zkrátka Grafana je asi nejjednodušší cesta pro začátek, ale pokud chceš víc flexibility a customizace, tak se podívej na ELK nebo něco podobného.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Vobořilová

Jasně, to je dost častý problém. Mě osobně hodně pomohla Grafana, protože se dá napojit na víc zdrojů dat. Můžeš přidat Zabbix i Prometheus jako datové zdroje, takže pak máš všechny metriky pohromadě v jednom dashboardu. V Grafaně si můžeš udělat vlastní panely a vizualizace, co potřebuješ. Další možnost je používat něco jako Telegraf nebo Logstash, což ti pomůže shromáždit data z různých monitoring nástrojů a poslat je do jedné databáze, třeba InfluxDB, a pak to napojit na Grafanu. Taky se koukni na API těch nástrojů – většina z nich má nějaké REST API, takže můžeš vytáhnout potřebný data a zobrazit je tak, jak potřebuješ. Jo a hodí se i nějaký skriptování pro automatizaci, třeba Python nebo Bash. Vytvořit si takovou integraci je sice nějaký časová investice, ale pak to ušetří nervy s neustálým přepínáním mezi aplikacema.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Martina Koubová
Serverovny.cz/Články/Agregace monitoringu
Integrace různých nástrojů pro monitoring do jednoho rozhraníJak efektivně integrovat nástroje jako Grafana, Prometheus a další do jediné uživatelsky přívětivé platformy.
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky