Serverovny.cz/Fórum/Existuje nějaká aplikace, která umí zcentralizovat monitoring serverů?

Existuje nějaká aplikace, která umí zcentralizovat monitoring serverů?

Když spravuji více serverů, často se mi stává, že je těžké držet přehled o jejich stavu a výkonu. Myslím, že spousta z nás se potýká s podobným problémem. Rozhodně nejsem expert na monitoring, ale mám pocit, že by bylo hodně užitečné mít nějakou aplikaci, která by dokázala zcentralizovat monitoring všech mých serverů na jednom místě. Nemám na mysli nic složitého, spíše něco uživatelsky přívětivého, co by mi umožnilo vidět základní statistiky jako vytížení CPU, paměti, diskového prostoru a případně i síťové zatížení. Rád bych také dostával notifikace v případě nějakých problémů nebo výpadků. Je to vůbec možné? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo aplikace, které byste mi doporučili? Hledám něco, co by mi šetřilo čas a usnadnilo práci. Nechci se zabývat nastavováním složitých systémů a raději bych měl něco jednoduššího. Jaké máte zkušenosti s monitoringem pomocí různých aplikací? Máte tipy na to, co funguje nejlépe? Určitě bych ocenil názory lidí, kteří mají s touto problematikou větší zkušenosti než já.

158 slov
1.6 minut čtení
22. 5. 2023
Viktor Tomeš

Jo, to je problém, co má hodně lidí. Já bych zkusil něco jako Zabbix nebo Prometheus. Obě aplikace jsou fajn na monitoring víc serverů a mají docela přehledné rozhraní. Zabbix je víc uživatelsky přívětivý a snadno nastavíš notifikace, když se něco posere. Prometheus zase skvěle zvládá sbírat data v reálném čase, ale může být trošku složitější na nastavení. Pak je tu ještě Grafana, což je super pro vizualizaci dat, ale musíš mít nějaký backend jako Prometheus, aby to fungovalo. Jestli chceš něco opravdu jednoduchýho, tak koukni na UptimeRobot, ten ti hlídá dostupnost serverů a posílá notifikace, ale nemá tak podrobný monitoring výkonu. Každopádně je dobrý mít něco centralizovanýho, aby ses nemusel bát, že něco přehlídneš.

115 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Vejvodová

Jasně, monitoring serverů je dost důležité a může to ušetřit spoustu času. Zkus třeba Zabbix. Je to open-source a celkem uživatelsky přívětivé. Můžeš si nastavit vlastní notifikace a sledovat všechny možné metriky jako CPU, paměť nebo disk. Další možnost je Nagios, ale ten už je trošku složitější na nastavení. Pak jsou tu i SaaS řešení jako Datadog nebo New Relic, ale za to se platí. Když hledáš něco fakt jednoduchýho, možná by ti sedlo něco jako Netdata - to ti ukáže statistiky skoro okamžitě a je to celkem intuitivní. Každopádně si vyber podle toho, co ti víc vyhovuje a co potřebuješ sledovat.

102 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Helena Kadlecová
Serverovny.cz/Články/Agregace monitoringu
Integrace různých nástrojů pro monitoring do jednoho rozhraníJak efektivně integrovat nástroje jako Grafana, Prometheus a další do jediné uživatelsky přívětivé platformy.
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky