Proč mi SQL server běží pomalu a co s tím můžu dělat?
Nedávno jsem si všiml, že můj SQL server začal běžet neskutečně pomalu a vůbec nevím, co s tím. Mám podezření, že to může být způsobeno několika faktory, ale nejsem si jistý. Možná to je problém s optimalizací dotazů, které používám, nebo se mi zdá, že databáze je nějak přeplněná. Zkusil jsem pár věcí, jako restart serveru a také jsem kontroloval vytížení CPU a RAM, ale nic moc se nezměnilo. V poslední době se také hodně změnila struktura mé databáze a přidal jsem několik nových tabulek a vztahů, takže bych rád věděl, jestli to může mít nějaký vliv. Také mě zajímá, jaké další kroky bych mohl podniknout k zrychlení výkonu. Mám se podívat na indexy? Je možné, že bych měl upravit nastavení konfigurace serveru? Uvažuji také o možnosti reindexace. Mohlo by mi to pomoct? A co cache? Jak důležitá je její správa pro výkon SQL serveru? Pokud někdo má nějaké tipy nebo doporučení ohledně diagnostiky těchto problémů a možných řešení, byl bych moc vděčný. Chtěl bych se vyhnout nákladným optimalizacím nebo migraci na jiný server bez toho, aniž bych zkusil nějaké základní úpravy a řešení. Děkuji předem za všechny rady!