Jak zjistit, co způsobuje vysokou zátěž na SQL serveru?
Mám problém s naším SQL serverem, který se zdá být pod neustálým tlakem a zátěž je mnohem vyšší, než bychom očekávali. Nevíme, co to způsobuje. Někdy se zdá, že se všechno zpomaluje a uživatelé si stěžují na dlouhé čekací doby při načítání dat. Zkoušeli jsme restartovat server a optimalizovat některé dotazy, ale zátěž se vrací. Přemýšlel jsem, jestli existují nějaké nástroje nebo techniky, které by nám mohly pomoci zjistit, co přesně zatěžuje náš server. Možná nějaké statistiky, sledování výkonu nebo logy, které by ukázaly, co se děje v kritických chvílích? Jaké metriky bych měl sledovat? Mám se zaměřit na konkrétní dotazy nebo na něco jiného? A jaké jsou nejlepší postupy pro diagnostiku problémů s výkonem? Slyšel jsem o různých nástrojích pro monitorování SQL serveru, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší v našem případě. Jak začít s analýzou a kde hledat možné úzké hrdla? Chci mít jistotu, že mohu rychle reagovat na problémy a optimalizovat náš systém tak, aby vše běželo hladce. Všechny rady a tipy vítány!