Serverovny.cz/Fórum/Jaké jednoduché nástroje na sledování výkonu serveru doporučujete?

Jaké jednoduché nástroje na sledování výkonu serveru doporučujete?

Zajímalo by mě, jaké existují jednoduché nástroje pro sledování výkonu serveru. Jsem relativně nováček v oblasti správy serverů a chtěl bych mít přehled o tom, jak se mému serveru daří, jaké má zatížení a jestli se objevují nějaké problémy. Přemýšlím o něčem, co by mi dalo jasný obrázek o CPU, RAM, diskovém prostoru a také o síťovém provozu. Zkoušel jsem pár pokročilejších systémů, ale většinou jsem se v nich ztrácel a nevěděl, co s nimi dělat. Hledám něco, co by bylo uživatelsky přívětivé a nevyžadovalo by složité nastavení. Možná něco open-source? Nebo i placené verze, pokud jsou opravdu efektivní. Máte nějaké tipy na konkrétní software nebo nástroje? A co třeba mobilní aplikace? Je něco, co byste doporučili pro monitorování výkonu, když nejsem u počítače? Rád bych měl možnost dostávat upozornění na případné výpadky nebo problémy s výkonem. Díky za všechny návrhy a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
4. 11. 2024
Milan Kratochvíl
Milan Kratochvíl

Máš na výběr z pár fajn nástrojů, které jsou celkem jednoduché na používání. Zkus třeba Netdata, je to open-source a má super intuitivní UI, poskytne ti přehled o CPU, RAM, disku a síťovém provozu. Můžeš si ho nastavit tak, aby ti posílal upozornění na e-mail nebo Slack, když se něco děje.

Další možností je Zabbix. Je to trošku složitější na první pohled, ale když se do toho ponoříš, dá ti to hodně detailních informací a taky umí posílat notifikace. Je zdarma a hodně lidí ho používá.

Pokud hledáš něco opravdu uživatelsky přívětivého, koukni na Datadog nebo New Relic. Ty jsou sice placený, ale nabízejí trial verzi. Mobilní aplikace tam mají, takže budeš mít přehled i na cestách.

Takže si vyber podle toho, co ti sedne nejlíp a jak moc chceš řešit složitosti. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2023
Markéta Dvořáková
Markéta Dvořáková

Když hledáš něco jednoduchého, zkus třeba htop, je to takový vylepšený top pro sledování CPU a RAM v reálném čase. Pro diskový prostor a usage můžeš použít df nebo ncdu, což ti ukáže, co ti zabírá místo. Na síťový provoz je super nload nebo iftop. Všechny tyhle nástroje jsou přímo v terminálu a snadno se ovládají.

Pokud chceš něco víc grafického a uživatelsky přívětivého, zkús Grafana s Prometheem. To už je ale trošku složitější na nastavení. Ale pak máš fakt hezké dashboardy a přehled o všem. Jo a nezapomeň na nějaké notifikace, třeba pomocí Slacku nebo jiných služeb.

Jako mobilní aplikaci bych doporučil Zabbix nebo PRTG Mobile, obojí má možnosti upozornění na problémy. Celkově záleží, co preferuješ, ale pro začátek bych šel do těch jednodušších nástrojů.

124 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2024
Adam Kučera
Adam Kučera

Na sledování výkonu serveru doporučuji pár jednoduchých nástrojů, co se mi osvědčily. Zkus třeba Netdata. Je to open-source a má skvělou webovou grafiku, takže hned vidíš, jak na tom server je. Můžeš sledovat CPU, RAM, disk a i síť. Nastavení je celkem snadný a má to i mobilní aplikaci.

Další možnost je Munin, ten je taky open-source a víc zaměřený na grafy a reporty. Upozornění na problémy jde nastavit celkem jednoduše.

Pokud bys chtěl něco víc robustního, tak Zabbix nebo Prometheus jsou fajn, ale už to chce víc času na nastavení.

Pro mobilní upozornění zkus Pushover nebo něco podobného, co ti pošle notifikace z těchto systémů.

Je dobrý mít přehled, takže klidně vyzkoušej pár z těchto a uvidíš, co ti bude vyhovovat.

119 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2024
Irena Kolmanová
Irena Kolmanová
Podobné otázky