Jak zabezpečit svůj server před útoky?
V poslední době se stále častěji setkávám s různými případy, kdy jsou servery napadány a citlivá data ohrožena. Mám vlastní server a už nějakou dobu uvažuji, jak ho co nejlépe zabezpečit před možnými útoky. Je jasné, že útoky mohou mít různé formy, od DDoS po pokusy o prolomení hesel a další techniky, které by mohly ohrozit bezpečnost mých dat. Nechápu úplně, co všechno bych měl udělat, abych minimalizoval riziko. Zajímalo by mě, jestli někdo máte nějaké osvědčené tipy nebo postupy, jak správně nastavit firewall, zda používat antivirové programy a jak často aktualizovat software na serveru. Také přemýšlím o možnostech šifrování dat a zabezpečení přenosu informací. Jaké další kroky bych měl zvážit? Je třeba věnovat pozornost i zabezpečení fyzické části serverovny? Jak si poradit s nebezpečnými porty a zda bych měl používat VPN pro přístup k serveru? Nechci být paranoidní, ale v dnešní době si nemohu dovolit podcenit ochranu svého serveru. Rád bych slyšel názory a zkušenosti lidí, kteří se touto problematikou zabývají. Co všechno byste doporučili udělat pro to, abych mohl spát klidně, když se jedná o můj server?