Co potřebuji vědět o firewallech pro mé servery?
Mám pár dotazů ohledně firewallů a jak je správně nastavit pro své servery. Nejsem úplně zkušený administrátor, takže bych rád věděl, co všechno bych měl mít na paměti. Jaké typy firewallů existují a který by byl pro mě ten nejlepší? Měli bychom vůbec používat hardware firewally, nebo stačí softwarový firewall? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi nimi? Narazil jsem na pojmy jako stateful a stateless firewally, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená a jak to ovlivní zabezpečení mých serverů. Dále bych chtěl vědět, jak správně nakonfigurovat pravidla pro firewall. Co všechno bych měl zakázat a povolit? Jak se vypořádat se situacemi, kdy potřebuju něco povolit jen na určité IP adresy nebo porty? Je také důležité monitorovat provoz skrze firewall? Jak často bych měl kontrolovat logy a jestli je potřeba nějaká automatizace v této oblasti? A co když se nějaký útok dostane přes firewall, jaké další bezpečnostní opatření bych měl mít na paměti? Děkuju za jakoukoli radu a tipy, které mi pomohou lépe porozumět tomuto tématu.