Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu sledovat síťový provoz na svém serveru?

Jak mohu sledovat síťový provoz na svém serveru?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně sledování síťového provozu na mém serveru. Chtěl bych zjistit, jaké nástroje nebo metody bych mohl použít k monitorování toho, co se děje v síti. Mám na mysli především to, jak sledovat, kolik dat se odesílá a přijímá, a také kdo všechno se k mému serveru připojuje. Je to pro mě důležité, protože chci mít přehled o tom, zda se nedeje něco podezřelého, nebo zda mi třeba nezatěžují server zbytečné požadavky. Narazil jsem na několik programů jako Wireshark nebo tcpdump, ale nevím, jestli jsou pro mě vhodné a jak je správně nastavit. Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak poskládat data tak, aby byla přehledná a abych mohl rychle zjistit jakékoliv anomálie? A co třeba sledování v reálném čase? Jakým způsobem bych měl konfigurovat firewall nebo router, abych měl lepší přehled o síťovém provozu? Taktéž by mě zajímalo, zda existují nějaké užitečné výukové materiály nebo tutoriály pro začátečníky, které by mi mohly pomoci lépe pochopit problematiku monitorování sítě. Děkuji všem za rady a tipy!

166 slov
1.7 minut čtení
24. 6. 2021
Adam Kubíček

Sledování síťového provozu může být dost užitečné. Wireshark je super nástroj, ale může být komplikovaný na začátek. Na záznam provozu je fajn použít tcpdump, to je jednodušší a můžeš ho spustit přímo v terminálu. Pokud chceš sledovat v reálném čase, můžeš si nastavit nějaký monitoring serveru, třeba pomocí Prometheus a Grafana. Ty ti poskytnou přehledné grafy a statistiky o tom, co se na serveru děje.

K záznamům bys měl mít aspoň nějaké základní pravidla pro analýzu. Když uvidíš neobvyklé spike nebo IP adresy, které se pořád pokoušejí připojit, to by mělo probudit tvou pozornost. Co se týče firewallu, nastav si pravidla na sledování příchozího a odchozího provozu, to ti dá lepší přehled.

Na netu je spousta tutoriálů k Wiresharku a tcpdumpu, začni s videi na YouTube nebo blogy zaměřenými na síťovou bezpečnost. Můžeš najít i kurzy na platformách jako Udemy. Drž se ať tě nikdo nezatěžuje zbytečně!

145 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2024
Monika Poláková

Pokud chceš sledovat síťový provoz na serveru, tak Wireshark a tcpdump jsou super volby. Wireshark je víc uživatelsky přívětivý, má grafické rozhraní a můžeš si tam pak snadno filtrovat a analyzovat data. Tcpdump je víc pro pokročilé, ale hodí se na rychlé sledování přímo z příkazový řádky. Pro sledování provozu v reálném čase zkus i nástroje jako nload nebo iftop, ty ti hezky ukážou, co se děje s šířkou pásma.

Pokud jde o monitoring připojení, můžeš využít netstat nebo ss na příkazovém řádku, abys viděl, kdo všechno se k tobě připojuje. Co se týče konfigurace firewallu, doporučil bych si nastavit pravidla pro logování, abys měl přehled o tom, co se blokuje nebo povoluje.

Můžeš taky mrknout na nějaké tutoriály na YouTube nebo na stránky jako DigitalOcean, tam mají dobré články pro začátečníky. Je dobrý mít aspoň základní znalosti o TCP/IP a jak fungují síťové protokoly. Jakmile se do toho dostaneš víc, tak už to půjde samo.

155 slov
1.6 minut čtení
25. 12. 2024
Miroslav Žemlička
Serverovny.cz/Články/Networking
Monitorování síťového provozu pro zvýšení výkonu serverůZjistěte, jak správné monitorování síťového provozu může významně zlepšit výkon vašich serverů. Přečtěte si o nástrojích a technikách, které vám pomoh...
1000 slov
10 minut čtení
31. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky