Jak mohu sledovat síťový provoz na svém serveru?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně sledování síťového provozu na mém serveru. Chtěl bych zjistit, jaké nástroje nebo metody bych mohl použít k monitorování toho, co se děje v síti. Mám na mysli především to, jak sledovat, kolik dat se odesílá a přijímá, a také kdo všechno se k mému serveru připojuje. Je to pro mě důležité, protože chci mít přehled o tom, zda se nedeje něco podezřelého, nebo zda mi třeba nezatěžují server zbytečné požadavky. Narazil jsem na několik programů jako Wireshark nebo tcpdump, ale nevím, jestli jsou pro mě vhodné a jak je správně nastavit. Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak poskládat data tak, aby byla přehledná a abych mohl rychle zjistit jakékoliv anomálie? A co třeba sledování v reálném čase? Jakým způsobem bych měl konfigurovat firewall nebo router, abych měl lepší přehled o síťovém provozu? Taktéž by mě zajímalo, zda existují nějaké užitečné výukové materiály nebo tutoriály pro začátečníky, které by mi mohly pomoci lépe pochopit problematiku monitorování sítě. Děkuji všem za rady a tipy!