Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro monitorování výkonu serverů?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro monitorování výkonu serverů?

Když se bavíme o správě serverů a jejich výkonu, tak se mi zdá, že je to téma, které by mělo zajímat každého správce nebo uživatele serveru. V poslední době jsem přemýšlel o tom, jaké nástroje vlastně používáte k monitorování výkonu svých serverů. Zajímalo by mě, co je podle vás nejlepší volba pro sledování zdrojů jako CPU, RAM, diskové I/O a síťový provoz. Je jasné, že je důležité mít přehled o tom, jak si servery vedou, zejména pokud jde o výkon a stabilitu. Existuje tolik různých softwarových řešení a nástrojů na trhu, ať už jde o open-source možnosti nebo placené produkty. Také mě zajímá, jaké metriky sledujete nejvíc a proč jsou pro vás důležité? Zkoušel jsem pár různých nástrojů, ale pořád nejsem úplně spokojený s tím, co nabízí. Je tu někdo, kdo by mohl doporučit něco konkrétního? Jaké máte zkušenosti s výkonnostním monitorováním? Rád bych se dozvěděl více o tom, co funguje pro vás a jaké jste měli úspěchy nebo naopak problémy. Děkuji za jakékoli tipy nebo rady!

167 slov
1.7 minut čtení
18. 6. 2021
Michal Přibyl

Jasně, monitorování serverů je super důležitý téma. Já osobně používám Prometheus a Grafana, což jsou podle mě jedny z nejlepších nástrojů. S Prometheem sbíráš metriky a Grafana ti to hezky vizualizuje. Mám rád, že si můžu nastavit vlastní panely a sledovat, co chci – CPU, RAM, I/O, síť a tak. Také se mi líbí Zabbix, ten je fajn na alerty a má dost funkcí. Co se týče metrik, sleduju hlavně CPU a RAM, protože to ukazuje, jak moc je server vytížený. Diskový I/O je taky důležitý, když provozuješ databáze nebo něco náročného. Je dobrý mít přehled o tom, co se děje, abys mohl reagovat na problémy dřív, než se rozvinou do větších. Zkoušel jsem i další nástroje jako Nagios nebo Datadog, ale pořád skončím u Prometheu s Grafanou. Těžko říct, co bude fungovat pro tebe, ale doporučuji to vyzkoušet.

139 slov
1.4 minut čtení
3. 3. 2023
Michaela Žáková

Tak na monitorování serverů jsem zkoušel pár věcí. Začal jsem s Nagios, což je sice starší, ale dost přizpůsobitelný. Sleduje ti CPU, RAM, disk a taky síť. Pak jsem narazil na Zabbix, ten je fajn, má dobré grafy a upozornění. Pro jednoduchost se mi líbí Grafana, když to spojíš s Prometheusem, tak to umí fakt pěkně vizualizovat data. Všichni asi víme, že sledovat jen CPU nestačí, RAM a disk I/O jsou taky klíčový. Myslím, že sledování latence a dostupnosti služeb je taky dost důležitý. Jo a nezapomeň na logy, ELK stack může být super doplněk k monitorování. Každopádně záleží na tom, co přesně potřebuješ a kolik za to chceš dát.

110 slov
1.1 minut čtení
6. 8. 2022
Jakub Vorel
Serverovny.cz/Články/Networking
Monitorování síťového provozu pro zvýšení výkonu serverůZjistěte, jak správné monitorování síťového provozu může významně zlepšit výkon vašich serverů. Přečtěte si o nástrojích a technikách, které vám pomoh...
1000 slov
10 minut čtení
31. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky