Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Nextcloud na svém serveru?

Jak nastavit Nextcloud na svém serveru?

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak správně nastavit Nextcloud na svém vlastním serveru. Mám VPS s Ubuntu a chtěl bych si vytvořit vlastní cloudové úložiště. Nainstaloval jsem už Apache a myslel jsem, že to bude jednoduché, ale pořád se mi nedaří dostat se dál. Zkoušel jsem různé návody, ale většina z nich je buď zastaralá nebo moc složitá na to, abych to pochopil. Jaké jsou ty základní kroky, které musím udělat, abych Nextcloud rozjel? Co všechno potřebuji mít nainstalované před tím, než se pustím do instalace Nextcloudu? A co databáze? Jakou byste doporučili použít? Mám MySQL, tak nevím jestli to bude stačit nebo jestli je lepší jít do něčeho jiného. Když už ho nainstaluju, jak mám zabezpečit přístup k němu? Existují nějaké osvědčené metody pro nastavení SSL certifikátů a podobně? Rád bych se vyhnul tomu, aby mi někdo mohl získat přístup k mým datům. Je taky něco, co bych měl vědět ohledně zálohování dat v Nextcloudu? Jak často bych měl zálohovat a jak na to? Děkuju za jakékoli tipy a rady, potřebuju to opravdu rozjet a jsem trochu zoufalý.

179 slov
1.8 minut čtení
23. 11. 2021
Jindřiška Sládková

K tomu, abys rozjel Nextcloud, potřebuješ mít připravený server s Ubuntu, Apache a pár dalších věcí. Tady je takovej rychlej návod, co všechno potřebuješ:

1. PHP: Nainstaluj PHP a potřebný rozšíření. Většinou jsou to php, php-mbstring, php-xml, php-mysql, php-curl, atd. To uděláš příkazem:

sudo apt install php libapache2-mod-php php-mbstring php-xml php-mysql php-curl

2. **Databáze**: MySQL je v pohodě, ale můžeš zkusit i MariaDB, je to vlastně fork MySQL a funguje stejně. Založ si novou databázi a uživatele pro Nextcloud:

CREATE DATABASE nextcloud; CREATE USER 'nextclouduser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'heslo'; GRANT ALL PRIVILEGES ON nextcloud.* TO 'nextclouduser'@'localhost'; FLUSH PRIVILEGES;

3. **Nextcloud**: Stáhni si poslední verzi Nextcloudu z jejich stránek a rozbal to do `/var/www/html`. Pak nastav správná oprávnění:

sudo chown -R www-data:www-data /var/www/html/nextcloud/ sudo chmod -R 755 /var/www/html/nextcloud/

4. **Apache Config**: Vytvoř si nový konfigurační soubor pro Apache, něco jako `nextcloud.conf` a nastav tam DocumentRoot na adresář Nextcloudu a další potřebný direktivy (např. AllowOverride). Nezapomeň povolit mod_rewrite:

sudo a2enmod rewrite sudo systemctl restart apache2

5. **SSL Certifikát**: Pro zabezpečení doporučuji použít Let’s Encrypt, což je zdarma. Nainstaluj Certbot a nastav certifikát:

sudo apt install certbot python3-certbot-apache sudo certbot --apache

6. **Zálohování**: Co se týká zálohování, doporučuju zálohovat databázi pravidelně (třeba jednou týdně) a složku s daty Nextcloudu. Můžeš použít `mysqldump` pro databázi a pak prostě zkopírovat složku s daty.

Tak to je zhruba ono. Když to všechno uděláš správně, měl bys být schopnej se k Nextcloudu dostat přes prohlížeč. Hlavně si dej pozor na aktualizace a zabezpečení, aby ti nikdo nelezl do dat.
267 slov
2.7 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimíra Pernicová

Nastavení Nextcloudu na Ubuntu VPS není tak složitý proces, ale je dobrý mít všechno připravené. Základní věci, co potřebuješ mít nainstalované: Apache, PHP (minimálně 7.4), a databázi. MySQL je v pohodě, ale doporučuje se spíš MariaDB kvůli lepší výkonnosti a kompatibilitě. Takže si ji můžeš nainstalovat místo MySQL, když chceš.

Postup bude takový: nejdřív si nainstaluj potřebné balíčky. Pak stáhni Nextcloud z oficiálních stránek a rozbal to do adresáře, kde máš web. Nezapomeň nastavit správná oprávnění pro soubory a složky, to je důležité. Dál si vytvoř databázi pro Nextcloud pomocí příkazů v MySQL/MariaDB.

Když máš vše hotové, otevři webový prohlížeč a přejdi na adresu serveru (třeba http://tvůjserver.cz/nextcloud). Tam tě provede průvodce instalací.

Co se týče zabezpečení, určitě nastavit SSL certifikát, ideálně přes Let's Encrypt, je to zdarma a jednoduché. Použij Certbot pro automatickou instalaci certifikátu. Pak už jen nastav přesměrování z http na https v Apache konfigu.

Ohledně zálohování – ideálně zálohovat pravidelně jak databázi (myslím, že mysqldump stačí), tak i data Nextcloudu (složku data). Jak často? To záleží na tvých datech; klidně jednou týdně nebo častěji, pokud používáš cloud intenzivně.

Tak hodně štěstí s instalací!

189 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Sedláček
Serverovny.cz/Články/Open source řešení
Nastavení a optimalizace Nextcloud jako open source cloudového řešení pro firmyPodrobný průvodce instalací a optimalizací Nextcloud pro bezpečné sdílení a ukládání dat ve firemním prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky