Serverovny.cz/Fórum/Jak optimalizovat výkon Nextcloud pro více uživatelů?

Jak optimalizovat výkon Nextcloud pro více uživatelů?

Mám server, na kterém běží Nextcloud, ale zdá se, že jakmile se na něj připojí víc než pár uživatelů, výkon rapidně klesá. Zatímco pro jednotlivce to funguje skvěle, jakmile se do něj přihlásí třeba pět nebo šest lidí najednou, začnou se objevovat problémy s načítáním a odpovědí serveru. Zkoušel jsem různé konfigurace, ale prostě nemůžu přijít na to, jak by se dal zlepšit výkon pro více uživatelů. Napadlo mě, jestli by pomohlo nějaké ladění databáze nebo změna nastavení PHP, ale nejsem si jistý. Mám také dojem, že by mohlo být užitečné podívat se na caching nebo nějaké další optimalizační techniky. Měli byste nějaké tipy nebo doporučení? Co všechno bych měl zkontrolovat? Jaké jsou nejlepší postupy pro nastavení Nextcloudu tak, aby zvládnul víc uživatelů bez toho, aby to zpomalovalo celý systém? Byl bych vděčný za konkrétní rady nebo zkušenosti, co vám fungovalo. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
23. 4. 2024
Věra Kratochvílová

Pokud máš problémy s výkonem Nextcloudu, když se připojí víc uživatelů, tak tu je pár tipů, co bys mohl zkusit. Začni tím, že ověříš konfiguraci PHP - zvyšte limit paměti a nastav vyšší počet procesů pro PHP-FPM. To může hodně pomoct, pokud ti to padá při větším zatížení.

Další věc je databáze - pokud používáš MySQL nebo MariaDB, zkus optimalizovat dotazy a nastavení. Například povoluj query_cache, může to zrychlit načítání dat.

Nezapomeň na caching - zapni Redis nebo APCu pro úložiště cache. To výrazně sníží zátěž na serveru a urychlí odezvu. Také se podívej na konfiguraci webového serveru (Apache nebo Nginx) a optimalizuj ho, třeba nastav souběžné připojení správně.

A nakonec, pokud to jde, přemýšlej o rozložení zátěže pomocí load balanceru nebo vícero instancí Nextcloudu. Můžeš taky zvážit SSD disky pro uložení dat, ty fakt dost pomáhají.

Zkus taky omezit počet pluginů, co používáš, každý další může snižovat výkon. Drž se toho základního, co fakt potřebuješ.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Beneš

Zkus se podívat na pár věcí. První, co ti doporučuji, je zapnout caching. Můžeš použít Redis nebo APCu, to fakt pomáhá zrychlit načítání. Pak se mrkni na databázi, jestli máš správně nastavené indexy a jestli používáš MySQL nebo PostgreSQL, tak se ujisti, že máš optimalizované dotazy. Změň také PHP na verzi 7 nebo novější, to je znát. Možná bys mohl zkusit oddělit frontu pro úkoly pomocí Cron jobu, aby se nezatěžoval server při každém požadavku. A nakonec zvaž upgradování RAM nebo SSD místo HDD, to dost pomůže. Také se podívej na webserver, pokud běžíš na Apache, zkus Nginx, může to být rychlejší pro víc uživatelů. Hodně štěstí!

107 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Hradil
Serverovny.cz/Články/Open source řešení
Nastavení a optimalizace Nextcloud jako open source cloudového řešení pro firmyPodrobný průvodce instalací a optimalizací Nextcloud pro bezpečné sdílení a ukládání dat ve firemním prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky