Jak nastavit SELinux na Linuxovém serveru?
Když jsem se naposledy pokoušel o správu bezpečnosti na svém Linuxovém serveru, narazil jsem na něco, čemu říkají SELinux. Slyšel jsem, že je to mocný nástroj pro zajištění bezpečnosti, ale přiznám se, že nevím, jak ho správně nastavit. Mám pocit, že je to docela důležité, protože jsem slyšel, že může ochránit systém před různými útoky a zranitelnostmi. Jenže na druhou stranu jsem také slyšel, že jeho konfigurace může být dost komplikovaná a že mám být opatrný, abych neudělal něco špatně, co by mohlo způsobit víc problémů než užitku. Mohli byste mi prosím přiblížit, jak začít s nastavením SELinux? Jaké jsou základní kroky, které bych měl udělat? Je dobré začít s nějakým konkrétním profilem nebo režimem? A co když se něco pokazí – jak se dá SELinux vypnout nebo přepnout do méně restriktivního režimu? Rád bych věděl i něco o tom, jak monitorovat jeho činnost a jak zjistit, jestli dělá to, co má. Opravdu nechci skončit s nefunkčním serverem kvůli špatné konfiguraci. Takže pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu moc vděčný. Díky moc za pomoc!