Co je lepší pro zabezpečení serveru, SELinux nebo AppArmor?
Přemýšlím o tom, jak co nejlépe zabezpečit svůj server a narazil jsem na dvě populární technologie, které se zdají být klíčové v oblasti bezpečnosti – SELinux a AppArmor. Jelikož se s tímto tématem začínám teprve seznamovat, mám pár dotazů. Je lepší použít SELinux nebo AppArmor pro ochranu serveru? Slyšel jsem, že SELinux je mnohem komplexnější a nabízí více možností, ale také prý může být těžší na konfiguraci. Na druhou stranu, AppArmor je prý jednodušší na nastavení a může být vhodnější pro začátečníky, ale nevím, jak je to s jeho účinností v porovnání se SELinuxem.
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma řešeními a která z nich by podle vás měla být prioritou pro servery, které potřebují vysokou úroveň zabezpečení? Mám obavy, že pokud si špatně vyberu, můžu ohrozit bezpečnost celého systému. A co se týče výkonu, ovlivňuje nějak jedno z těchto řešení rychlost serveru víc než to druhé? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní scénáře nebo typy serverů, kde byste doporučili jedno řešení před druhým.
Dále bych chtěl vědět, jestli je možné kombinovat tyto technologie, nebo je lepší se držet pouze jedné z nich? A co se týče podpory a dokumentace – která z těchto technologií má lepší komunitu nebo dostupné zdroje pro učení?
Děkuji za jakékoliv rady nebo zkušenosti s těmito technologiemi. Jaké jsou vaše názory na to, co funguje lépe v praxi?