Jaký VPN protokol je nejlepší pro moje servery?
Zdravím všechny, mám na srdci takovou otázku ohledně VPN protokolů. Vím, že existuje spousta různých typů a každý má své klady a zápory, ale nedokážu se rozhodnout, který z nich by byl pro mě ten pravý. Mám několik serverů, které bych chtěl zabezpečit pomocí VPN a rád bych věděl, co by mi doporučili odborníci tady v komunitě. Zajímá mě především bezpečnost a rychlost, protože mám obavy, že určité protokoly mohou být pomalejší nebo třeba i méně bezpečné. Slyšel jsem o OpenVPN, IPSec, L2TP, ale nevím, co je nejlepší ve spojení s mými servery. Jaké zkušenosti máte? Který protokol byste doporučili pro běžné použití, ale také pro práci s citlivějšími daty? Je vůbec možné mít nějaký univerzální protokol, který by fungoval na všech typech serverů bez problémů? A co třeba konfigurace? Je složité nastavit některé z těchto protokolů? Rád bych měl nějaké praktické tipy nebo rady od těch, kteří mají zkušenosti s provozováním serverů a používáním VPN. Jaké jsou vaše názory na to, jak důležité je mít správně zvolený VPN protokol? Díky moc za pomoc!