Serverovny.cz/Fórum/Proč bych měl používat OpenVPN místo L2TP?

Proč bych měl používat OpenVPN místo L2TP?

Zdravím všechny, přemýšlím nad tím, proč bych se měl rozhodnout pro OpenVPN místo L2TP, pokud jde o bezpečnost a výkon při připojení k VPN. Vím, že L2TP je poměrně rozšířený a spousta lidí ho používá, ale slyšel jsem, že OpenVPN má několik výhod. Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma protokoly? Jak to vypadá s jejich schopností chránit moje data a soukromí? Slyšel jsem něco o tom, že OpenVPN nabízí lepší šifrování a větší flexibilitu, ale co to přesně znamená v praxi? Co se týče rychlosti, jak si vedou oba protokoly? Je pravda, že L2TP může být pomalejší kvůli způsobu, jakým funguje? A co nastavení - je OpenVPN složitější na konfiguraci než L2TP? Mám také obavy o kompatibilitu s různými zařízeními a operačními systémy. Co na to říkáte? Zkrátka bych chtěl vědět, proč by se měl někdo rozhodnout pro OpenVPN místo L2TP, jestli to stojí za to a jaké jsou reálné výhody z pohledu běžného uživatele.

159 slov
1.6 minut čtení
12. 12. 2023
Radka Kuchařová

K OpenVPN a L2TP – no, já bych šel rozhodně do OpenVPN. Hlavní důvod je bezpečnost. OpenVPN používá SSL/TLS pro šifrování, což je fakt silné a moderní. L2TP je sice ok, ale sám o sobě nemá šifrování, takže se obvykle kombinuje s IPsec, což může být složitější a ne vždy to funguje spolehlivě. Co se týče výkonu, OpenVPN může být lepší v rychlosti, zvlášť na slabších připojeních nebo když se snažíš obejít nějaké blokace. L2TP má tendenci být pomalejší kvůli overheadu, co s sebou nese kombinace s IPsec. Jo a k nastavení - OpenVPN může mít malinko složitější konfiguraci, ale většinou jsou k tomu dobré návody. Kompatibilita je taky dobrá, funguje to na většině zařízení. Takže pokud hledáš něco bezpečnýho, flexibilního a s dobrou podporou, určitě zkus OpenVPN.

128 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2024
Irena Kolmanová

OpenVPN má určitě pár výhod, co se týče bezpečnosti a flexibility. První věc, co stojí za zmínku, je šifrování – OpenVPN používá OpenSSL a můžeš si vybrat mezi různými šifrovacími metodami, což ti dává větší kontrolu nad tím, jak chráníš svá data. L2TP s IPsec je sice bezpečný, ale nemá takovou variabilitu jako OpenVPN.

Pokud jde o výkon, OpenVPN může být rychlejší, hlavně díky tomu, že se dá lépe optimalizovat pro různé připojení. L2TP může trpět větší latencí a občas i ztrátou rychlosti kvůli tomu, jak funguje se dvěma protokoly najednou. Takže pokud chceš rychlejší připojení, OpenVPN by mohla být lepší volba.

Nastavení OpenVPN může být na první pohled složitější, ale když si to člověk projde, není to zas tak hrozné. Mnoho poskytovatelů VPN má dobré návody. Co se týče kompatibility – OpenVPN běží na většině zařízení a operačních systémů, zatímco L2TP může mít problémy s některými firewally nebo routery.

Takže shrnutě – pokud hledáš lepší zabezpečení, flexibilitu a možná i výkon, OpenVPN je rozhodně cestou. Může to chvíli zabrat nastavit, ale za to to stojí.

173 slov
1.7 minut čtení
29. 4. 2024
Kateřina Havelková
Serverovny.cz/Články/VPN a limity připojení
Jak vybrat správný VPN protokol dle potřeb vaší serverové infrastruktury?Podrobný průvodce různými VPN protokoly a tipy, jak vybrat ten nejvhodnější pro vaše servery. Získejte přehled o klíčových aspektech při výběru VPN pr...
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky