Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu zabezpečit server pomocí firewallu zdarma?

Jak mohu zabezpečit server pomocí firewallu zdarma?

Zdravím všechny, poslední dobou se mi v hlavě honí otázky ohledně zabezpečení mého serveru. Potřeboval bych nějaké konkrétní rady a tipy, jak efektivně nastavit firewall, aby byl můj server v bezpečí před různými hrozbami a útoky. Chci to udělat tak, aby to bylo zdarma, protože jako začátečník nemám moc zkušeností a nechci investovat hned do drahých řešení. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké dobré softwary nebo programy, které bych mohl použít pro nastavení firewallu. Také by mě zajímalo, jaké konkrétní kroky by měl člověk udělat pro správnou konfiguraci. Například, co mám povolit a co naopak zablokovat? Mám se starat jen o základní porty nebo je potřeba řešit i další aspekty? A co třeba pravidelná aktualizace firewallu – je to nutné? Dále bych uvítal vaše názory na open source firewally a zda s nimi máte nějaké zkušenosti. Myslíte si, že jsou dostatečně bezpečné pro servery? Jak zvládnout případné problémy s kompatibilitou mezi různými operačními systémy a firewally? Budu rád za každou radu, protože si uvědomuji, že zabezpečení serveru by mělo být prioritou pro každého správce. Děkuji předem za vaše tipy!

179 slov
1.8 minut čtení
17. 1. 2021
Miroslav Přibyl

Zabezpečení serveru pomocí firewallu je super důležitý krok. Pokud chceš něco zdarma, zkus třeba UFW (Uncomplicated Firewall) na Linuxu, je to jednoduchý a intuitivní. Na Windows můžeš využít vestavěný Windows Firewall, který se dá nastavit docela slušně. Co se týče konfigurace, začni tím, že povolíš jen to, co opravdu potřebuješ – typicky porty jako 22 (SSH), 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Všechno ostatní zablokuj. Pravidelně aktualizuj firewall a měj přehled o změnách v síťovém provozu. Open source firewally jako pfSense nebo iptables jsou taky skvělý volby, ale můžou mít strmější křivku učení. Kompatibilita většinou není problém, pokud máš stejný OS na serveru a firewallu. Mysli na to, že bezpečnost je proces, ne jednorázový úkon, tak se snaž pravidelně kontrolovat a upravovat nastavení.

122 slov
1.2 minut čtení
4. 4. 2023
Štěpán Roubal

Pro zabezpečení serveru zdarma je několik dobrých open source firewallů, kterými můžeš začít. Například iptables na Linuxu je mocný nástroj, ale může být složitý na nastavení. Pokud hledáš něco uživatelsky přívětivějšího, zkus UFW (Uncomplicated Firewall), což je jednodušší rozhraní pro iptables a dostaneš se k němu snadno pomocí příkazového řádku.

Doporučuji nejdřív blokovat všechny příchozí požadavky a pak povolit jen ty porty, které opravdu potřebuješ. Takže pro webový server bys měl povolit port 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Pokud nepotřebuješ SSH přístup zvenku, zablokuj port 22 nebo ho omez na určité IP adresy.

Důležité je také pravidelně aktualizovat svůj firewall a monitoring logů pro odhalení podezřelé aktivity. Jestli používáš nějaký konkrétní software, tak se podívej na jeho dokumentaci pro tipy ohledně aktualizací.

Co se týče kompatibility, většina open source firewallů funguje dobře na různých distribucích Linuxu. Měj na paměti, že bezpečnostní řešení potřebují čas od času údržbu, takže si dej pozor na to, aby jsi měl vše aktuální.

Drž se základních principů a neboj se experimentovat s nastavením – nejlepší je vše pořádně otestovat.

173 slov
1.7 minut čtení
16. 4. 2023
Denisa Jedličková

Když to s tím firewallem myslíš vážně, doporučuji zkusit UFW (Uncomplicated Firewall) na Linuxu. Je to jednoduché na nastavení a zdarma. Nezapomeň povolit pouze potřebné porty – pro web třeba 80 a 443, SSH na portu 22, ale můžeš si ho přesunout na jiný pro větší bezpečnost. Vše ostatní bys měl blokovat, alespoň ze začátku. Co se týče aktualizací, pravidelně kontroluj a aktualizuj, i ten firewall potřebuje být v obraze. Open-source řešení jako iptables nebo pfSense jsou taky super, ale UFW je fakt snadný pro začátečníky. Když máš víc serverů nebo jiný OS, dej pozor na kompatibilitu, ale většinou se dá vše nastavit tak, aby to fungovalo. Hlavně nezapomínej na monitorování logů a audit pravidel. Drž se základů a časem se dostaneš dál!

123 slov
1.2 minut čtení
16. 11. 2022
Radek Buchta
Serverovny.cz/Články/Open-source technologie
Jak zabezpečit servery pomocí open-source nástrojů - efektivní metody a technikyObjevte, jak efektivně zabezpečit své servery pomocí open-source nástrojů. Tento článek nabízí praktický návod a tipy na implementaci různých bezpečno...
1000 slov
10 minut čtení
10. 1. 2021
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky