Jak mohu zabezpečit server pomocí firewallu zdarma?
Zdravím všechny, poslední dobou se mi v hlavě honí otázky ohledně zabezpečení mého serveru. Potřeboval bych nějaké konkrétní rady a tipy, jak efektivně nastavit firewall, aby byl můj server v bezpečí před různými hrozbami a útoky. Chci to udělat tak, aby to bylo zdarma, protože jako začátečník nemám moc zkušeností a nechci investovat hned do drahých řešení. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké dobré softwary nebo programy, které bych mohl použít pro nastavení firewallu. Také by mě zajímalo, jaké konkrétní kroky by měl člověk udělat pro správnou konfiguraci. Například, co mám povolit a co naopak zablokovat? Mám se starat jen o základní porty nebo je potřeba řešit i další aspekty? A co třeba pravidelná aktualizace firewallu – je to nutné? Dále bych uvítal vaše názory na open source firewally a zda s nimi máte nějaké zkušenosti. Myslíte si, že jsou dostatečně bezpečné pro servery? Jak zvládnout případné problémy s kompatibilitou mezi různými operačními systémy a firewally? Budu rád za každou radu, protože si uvědomuji, že zabezpečení serveru by mělo být prioritou pro každého správce. Děkuji předem za vaše tipy!