Jak správně nakonfigurovat SSH pro lepší zabezpečení serveru?
Mám server, na kterém běží různé aplikace a potřeboval bych poradit, jak správně nakonfigurovat SSH, aby byl server lépe zabezpečený. Slyšel jsem, že základní nastavení je často nedostatečné a že existuje spousta možností, jak zvýšit úroveň zabezpečení. Zajímalo by mě například, jestli je dobré změnit standardní port pro SSH, nebo co si myslíte o používání veřejných a soukromých klíčů místo hesel. Je také třeba něco nastavit ohledně firewallu? Jaké další kroky bych měl podniknout, abych minimalizoval riziko zneužití? A co třeba omezení přístupu jen pro určité IP adresy? Je vůbec možné to nějak automatizovat, aby se mi přihlašování usnadnilo? Vím, že existují různé nástroje a skripty, ale nevím, co je nejlepší pro server s Linuxem. Když už mluvíme o automatizaci, existují nějaké doporučené postupy či tipy pro pravidelnou údržbu a monitoring SSH přístupů? Chtěl bych mít jistotu, že jsem udělal vše pro to, aby byl můj server co nejvíc chráněný proti útokům. Jaké máte zkušenosti s konfigurací SSH a co byste mi doporučili jako začátečníkovi? Děkuji!