Serverovny.cz/Fórum/Jak na migraci serverové aplikace bez výpadku?

Jak na migraci serverové aplikace bez výpadku?

Mám serverovou aplikaci, která běží na staré platformě a chci ji přenést na novou, modernější, ale mám obavy z toho, že by mohlo dojít k nějakému výpadku. Je to pro mě dost zásadní problém, protože mám zákazníky, kteří očekávají nepřetržitou dostupnost služeb. Jakými konkrétními kroky mohu zajistit, aby byla migrace co nejhladší a bez jakýchkoli výpadků? Zajímá mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy, které by mi pomohly minimalizovat riziko a udržet aplikaci funkční po celou dobu přesunu. Mám už nějakou představu o tom, jak by mohl vypadat plán migrace, ale nevím, jakým způsobem to vlastně provést technicky. Měl bych třeba využít nějaký druh replikace dat mezi starým a novým serverem? Nebo je lepší provést migraci v několika krocích? Jak je to s uživatelskými relacemi a tím, aby uživatelé vůbec nic nezaznamenali? Myslíte si, že je lepší mít starý server ještě nějakou dobu zapnutý vedle nového nebo se rovnou přesunout a doufat, že všechno půjde hladce? Jak to děláte vy ve vašich projektech? Jaké technologie nebo nástroje byste doporučili pro takovou situaci? Díky za jakékoli rady nebo tipy.

177 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2024
Renata Doleželová

Při migraci serverové aplikace bez výpadku je dobrý mít dobře promyšlený plán. Nejprve zvaž replikaci dat mezi starým a novým serverem, ideálně pomocí nějakého druhu synchronizace, jako je streaming nebo log-based replikace. To ti pomůže udržet data aktuální na obou stranách.

Pak bych doporučil provést migraci v několika krocích. Můžeš začít s testovací instancí na novém serveru, kde si ověříš, že všechno funguje jak má. Jakmile tohle proběhne úspěšně, spustíš uživatelský traffic na nový server. Starý server nech nějakou dobu běžet vedle nového, abys měl zálohu pro případ, že by něco nefungovalo.

Co se týče uživatelských relací, snaž se použít sdílené session storage mimo servery, aby uživatelé neměli žádné problémy s přihlašováním nebo relacemi. Měl bys taky zvážit použití load balanceru, který ti pomůže s přesměrováním trafficu na nový server.

Technologicky záleží na tom, co používáš. Například Docker může být užitečný pro izolaci aplikací a databáze jako PostgreSQL nebo MySQL nabízejí dobré možnosti replikace. Celkově platí, čím důkladnější přípravu uděláš, tím menší bude šance na výpadky.

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Chalupa

Migraci bez výpadku můžeš udělat vícero způsoby, ale jedno z nejlepších řešení je použít strategii zero downtime deployment. Nejdřív si připrav nový server a nainstaluj tam aplikaci. Můžeš využít replikaci dat, aby ses ujistil, že máš aktuální data na novém serveru. Dobrý krok je mít starý server i nový běžící paralelně po nějakou dobu, dokud si nebudeš jistý, že všechno funguje jak má.

Pokud jde o uživatelské relace, zkus použít sdílené úložiště pro session data. Takže i když přejdeš na nový server, uživatelé by neměli nic zaznamenat. Je dobré naplánovat migraci v několika krocích – třeba začít s méně kritickými funkcemi a postupně přejít na ty důležitější.

Technologicky se dá použít load balancer, který ti pomůže směrovat provoz mezi servery. Taky můžeš zvážit containerizaci (např. Docker), což usnadní nasazení a škálování. Nezapomeň na pořádné testy před finálním přepnutím a klidně si udělej i rollback plán pro případ, že by něco nevyšlo. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Stehlík
Serverovny.cz/Články/Serverové operace
Migrace serverových aplikací: Jak přejít na novou platformu bez výpadkůPraktický průvodce migrací serverových aplikací s minimálními dopady na provoz a výkonnost systému, který osloví jak odborníky, tak laiky.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky