Jak zabezpečit skript, aby se nespustil s root oprávněními?
Mám otázku ohledně bezpečnosti skriptů na serveru. V poslední době jsem se začal zajímat o to, jak efektivně zabezpečit své skripty tak, aby se náhodou nespustily s root oprávněními. Představte si, že bych chtěl mít nějaký automatizovaný skript, který dělá různé úkoly, ale zároveň chci být jistý, že když ho spustím, nebude mít přístup k systémovým zdrojům nebo schopnost měnit důležité systémové soubory. Je mi jasné, že běžně se skripty spouští jako uživatel, ale co když se něco pokazí a já je spustím omylem jako root? Existují nějaké specifické techniky nebo metody, které bych měl implementovat, abych tomu předešel? Napadlo mě třeba zahrnout nějaké kontroly na začátku skriptu, které by ověřily uživatelská oprávnění. Ale co když to někdo obchází? Jaké jsou nejlepší praktiky pro psaní takového skriptu? Měli byste doporučit nějaké konkrétní příklady nebo přímo ukázky kódu? Rád bych se dozvěděl také o případných nástrojích nebo knihovnách, které by mohly pomoci s touto problematikou. Možná i nějaké tipy na konfiguraci serveru, aby bylo vše co nejbezpečnější. Díky moc za jakékoliv rady a zkušenosti!