Jak zabezpečit shellové skripty?
Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo triky, které by mohly pomoci s bezpečností shellových skriptů. Občas se mi stává, že se mi do skriptu dostanou citlivé informace nebo že se někdo jiný může snažit manipulovat s mým kódem. Což samozřejmě nechci. Slyšel jsem něco o tom, že je dobré používat proměnné s citlivými daty opatrně, ale co přesně to znamená? Například, jsou nějaké konkrétní příkazy nebo techniky, které by se měly používat při psaní skriptů, aby bylo možné ochránit je před neautorizovaným přístupem? A co úložiště těchto skriptů? Měl bych je ukládat na nějakém specifickém místě na serveru, nebo je lepší mít je v repozitáři, jako je Git? Jaký má vliv oprávnění souborů na jejich zabezpečení, a co dalšího bych měl mít na paměti? Vím, že šifrování dat je důležité, ale jak to vlastně implementovat do shellového skriptu? Rád bych slyšel zkušenosti nebo tipy od těch, kteří už nějakou dobu pracují se zabezpečením skriptů. Jaké jsou podle vás nejlepší praktiky pro ochranu shellových skriptů před potenciálními hrozbami?