Serverovny.cz/Fórum/Jak správně zachytit výjimky ve skriptech?

Jak správně zachytit výjimky ve skriptech?

Nedávno jsem se začal více zajímat o programování skriptů a narazil jsem na problém, který mě docela trápí. Jak vlastně správně zachytit výjimky ve skriptech? Mám pocit, že to je jedna z těch zásadních věcí, které by měl každý programátor umět, ale přesto si nejsem jistý, jak na to jít. Kdybych měl být konkrétní, tak často se mi stává, že můj skript skončí s chybou, ale já nevím, co přesně ji způsobilo. Zkoušel jsem různá try-catch bloky, ale někdy mi to prostě nefunguje tak, jak bych očekával. Mohli byste mi prosím poradit, jaké jsou nejlepší praktiky pro zachytávání výjimek? Myslíte si, že existují nějaké konkrétní techniky nebo vzory, které by mi mohly pomoci? A co třeba logování těchto výjimek – má smysl zaznamenávat je někde na serveru pro pozdější analýzu? Jaké nástroje doporučujete pro sledování chyb a vyjímek ve skriptech? Doufám, že mi někdo dokáže objasnit tuto problematiku a poskytnout nějaké tipy nebo rady. Děkuji moc za jakoukoliv pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2023
Bohuslav Čermák

Takže, když mluvíš o zachytávání výjimek, tak je to fakt důležitý téma. Většinou se používá try-catch blok, jak už si říkal. Zkus si do catch bloku dát nějakou funkci, co ti logne chybu do souboru nebo na server. Můžeš použít třeba console.error() v JavaScriptu nebo logging knihovnu v Pythonu, záleží na jazyce. Dobrý je mít i nějakou globální error handler, aby ti to nezapadlo.

Když se ti stane chyba, tak aspoň víš, co přesně selhalo. Jo a určitě si zaznamenávej ty chyby – pomůže ti to v budoucnu najít vzory a častý problémy. Na sledování můžeš zkusit různé nástroje jako Sentry nebo Rollbar, ty ti pomůžou s reportingem chyb přímo z produkce.

Hlavně nezapomeň testovat – unit testy jsou super pro odhalení problémů dřív, než se dostanou do opravdovýho světa. Tak hodně štěstí!

133 slov
1.3 minut čtení
19. 9. 2024
Martina Jirková

K zachytávání výjimek ve skriptech je dobrý začátek použití try-catch bloků, jak už jsi zmiňoval. Zkus si ovšem pohlídat, kde ty bloky umístíš. Ideálně, aby byly co nejblíž místu, kde očekáváš možnost chyby. Když do catch bloku přidáš logování, dostaneš víc info o tom, co se stalo. Můžeš třeba použít console.error nebo nějakou knihovnu pro logování jako Winston, to ti pomůže mít přehled o chybách.

Důležitý je i rozhodnout se, co s chybou udělat – můžeš ji prostě zalogovat a nechat skript pokračovat, nebo ho ukončit, pokud je to vážná chyba. V některých případech je dobrý mít i vlastní třídy výjimek pro lepší organizaci kódu.

Ohledně sledování chyb na serveru, určitě má smysl mít systém na sledování chyb – například Sentry nebo Rollbar. Ty ti poskytnou detailní reporty a usnadní hledání problémů. Takže shrnuto – loguj chyby, buď konkrétní v try-catch a využij externí nástroje. To by ti mělo pomoct!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2022
Adam Brož

Zachytávání výjimek je fakt důležitý, aby ti skripty nebily chyby a nespadly. Většinou se používají try-catch bloky. Zkus obalit ten kód, co může selhat, do try bloku a pak v catch bloku zpracovat chybu. Můžeš tam třeba vypsat chybovou hlášku nebo uložit do logu. Je dobrý mít nějaké logování, abys pak viděl, co se stalo, když něco nefunguje. Jestli to chceš mít hezky strukturovaný, můžeš použít různé knihovny na logování jako Log4j pro Java nebo Winston pro Node.js.

A pokud jde o sledování chyb, tak jsou i služby jako Sentry nebo Rollbar, které ti můžou pomoct hlídat chyby v reálném čase. Když ti něco spadne, tak ti to pošlou notifikaci a ty víš, co se děje. Takže se neboj experimentovat a učit se z chyb – to je součást programování.

130 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2024
Eliška Beranová
Serverovny.cz/Články/Serverový scripting
Zvládání chyb a logování ve skriptech: Jak na to efektivněObjevte techniky pro správné zacházení s chybami a efektivní logování událostí v serverových skriptech. Naučte se, jak se vyhnout častým chybám a opti...
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2021
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky