Serverovny.cz/Fórum/Co použít pro efektivní logování v PHP?

Co použít pro efektivní logování v PHP?

Přemýšlím, co všechno můžu použít pro efektivní logování v PHP. Mám nějaké zkušenosti s různýma knihovnami a frameworky, ale když přijde na to, co je nejlepší pro správu logů, tak se v tom ztrácím. Zjistil jsem, že logování je strašně důležité, hlavně když se něco pokazí nebo potřebuju sledovat, co se na serveru děje. Zkoušel jsem už použít standardní funkce jako error_log(), ale nevím, jestli to stačí. Slyšel jsem o Monologu, což je prý hodně populární a flexibilní knihovna, ale nemám s tím příliš zkušeností. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké metody nebo nástroje používáte pro logování? A co byste doporučili ohledně nastavení logovacích úrovní nebo formátování zpráv? Je lepší logovat do souborů nebo využívat nějaké externí služby? Chtěl bych mít přehled o tom, co se na serveru děje v reálném čase, takže pokud máte nějaké tipy na monitoring a alerting spojený s logováním, budu moc rád. Jak to děláte ve svých projektech? Hlavně bych chtěl vědět, co funguje nejlépe a jak se vyhnout nějakým běžným chybám. Děkuji předem za všechny rady a tipy!

173 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2022
Magdaléna Karásková

No, ohledně logování v PHP bych určitě doporučil zkusit Monolog. Je to fakt skvělá knihovna a má spoustu možností, jak logovat – můžeš to posílat do souborů, databází, nebo třeba i na Slack. Pokud jde o úrovně logů, tak hodně lidí používá INFO pro běžné události, ERROR pro chyby a CRITICAL pro fakt vážné problémy. Dobré je mít to dobře strukturované. Co se týče formátování, tak Monolog ti umožní mít logy ve formátu JSON nebo jiném, což se může hodit. Mě se osvědčilo logovat do souboru na serveru a pak v reálném čase sledovat přes nějaký nástroj jako ELK stack nebo Grafana. To ti dá dobrý přehled o tom, co se děje. Jak říkám, vyhnout se základním chybám jako neudělat si pravidelnou údržbu logů, aby ti tam nevyrostly gigabajty dat, to je klíčový. Takže pokud tohle všechno dodržíš, měl bys mít v logování docela jasno.

145 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2024
Jindřich Adamec

K logování v PHP je fakt dost možností. Rozhodně doporučuji Monolog, je to skvělý nástroj, který ti dá hodně flexibility. Můžeš logovat do různých cílů – souborů, databází, emailů nebo třeba i do nějakého externího systému jako Loggly nebo Sentry. To je super, protože pak můžeš sledovat logy v reálném čase a dostávat upozornění, když se něco pokazí.

Pokud jde o úrovně logování, tak si to dobře nastav. Například DEBUG pro běžné informace, INFO pro události, WARNING pro varování a ERROR pro chyby. Dobrý nápad je mít i kritické úrovně jako CRITICAL nebo ALERT. A formátování zpráv? No, jasně, můžeš si to přizpůsobit tak, aby obsahovalo datum, čas a další užitečné info.

Jako základ můžeš klidně začít s error_log(), ale jakmile projekt poroste a začneš mít víc přehled o tom, co se děje, Monolog ti opravdu usnadní život. Klíčové je mít logy strukturované a snadno dostupné. Takže pokud ještě nemáš Monolog vyzkoušený, rozhodně do toho jdi!

154 slov
1.5 minut čtení
3. 9. 2023
Štěpán Roubal

Tak já bych určitě doporučil Monolog. Je to fakt skvělá knihovna, flexibilní a má spoustu možností, co se týče logování. Můžeš si nastavit různé úrovně logů jako DEBUG, INFO, WARNING, ERROR a tak dále. Je to super pro to, abys viděl co se děje na serveru a mohl to filtrovat podle závažnosti.

Pokud jde o místo pro logy, tak já většinou loguju do souborů, ale pokud potřebuješ něco víc jako reálný monitoring, tak koukni na nějaké externí služby. Třeba Sentry nebo Loggly. Ty ti umožní sledovat logy v reálném čase a dostávat upozornění na chyby.

A co se týče formátování zpráv, tak je dobrý mít jasný a konzistentní formát. Můžeš do logů přidat časové značky, ID požadavků a další info, co ti pomůže později při hledání.

A určitě si dej pozor na to, aby ses nezapletl do přehnaného logování. Zbytečně moc informací může dělat nepořádek. Takže raději loguj jen to podstatný. Snad ti tyhle tipy pomůžou!

153 slov
1.5 minut čtení
20. 4. 2024
Ladislav Vojta
Serverovny.cz/Články/Serverový scripting
Zvládání chyb a logování ve skriptech: Jak na to efektivněObjevte techniky pro správné zacházení s chybami a efektivní logování událostí v serverových skriptech. Naučte se, jak se vyhnout častým chybám a opti...
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2021
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky