Serverovny.cz/Fórum/Zálohování dat: externí disk vs. cloud – co je lepší?

Zálohování dat: externí disk vs. cloud – co je lepší?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně zálohování mých důležitých dat. Přemýšlím o tom, zda je lepší mít všechno zálohované na externím disku nebo vsadit na cloudové úložiště. Mám spoustu fotek, dokumentů a dalších souborů, které by bylo škoda ztratit. Když se zamyslím nad externím diskem, tak mě napadají výhody jako rychlá dostupnost a to, že mám control nad svými daty. Ale zase si říkám, co když ten disk jednou selže nebo ho ztratím? Na druhou stranu cloud nabízí pohodlí a možnost přístupu k souborům odkudkoliv, ale bojím se otázky bezpečnosti a soukromí mých dat. Jak to vlastně funguje s ochranou v cloudu? A co rychlost nahrávání a stahování? Je to dostatečné? Možná by stálo za to mít obě možnosti jako nějaký hybridní systém. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili z pohledu bezpečnosti, dostupnosti a celkové spolehlivosti? Díky moc za vaše názory!

143 slov
1.4 minut čtení
15. 7. 2024
Jarmila Kolářová

Takže, to je dost častý dilema, co řeší hodně lidí. Externí disk má své výhody, jako rychlost a to, že všechno vidíš na vlastní oči. Ale co když ho ztratíš nebo ti odejde? To by byla katastrofa, hlavně když máš cenné fotky a dokumenty. Na druhou stranu cloud je super pro přístup odkudkoliv a většinou ti nabízí nějakou úroveň zabezpečení. Většina poskytovatelů cloudu šifruje data, což je dobrý plus, ale stejně se můžeš bát o soukromí. Pokud máš pomalý internet, tak nahrávání a stahování může být otravný. Ideální by bylo mít obě možnosti – externí disk na rychlý přístup a cloud na zálohu. Takže když něco selže, tak nebudeš mít nervy. Měli bys to zvážit podle toho, co ti víc vyhovuje.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Štěpán Roubal

No, já bych šel do obou možností. Externí disk je super na rychlý zálohy a máš kontrolu nad datama, ale jak říkáš, co když se pokazí nebo ho ztratíš? To se mi stalo, a nebylo to moc fajn. Cloud má svoje výhody – můžeš k datům přistupovat odkudkoliv a je tam většinou dobrá ochrana dat, i když samozřejmě se to liší podle poskytovatele. Rychlost uploadu a downloadu záleží na tvým internetovém připojení, ale většinou to není problém. Já osobně používám externí disk na základní zálohu a cloud na ty nejdůležitější věci. Je to takový hybridní systém, co funguje dobře a cítím se bezpečněji. Takže doporučuju vyzkoušet obojí.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 11. 2024
Jiří Kafka

Záleží, co preferuješ. Externí disk je super, máš ho fyzicky u sebe, takže můžeš rychle přistupovat k datům bez internetu. Ale jak říkáš, co když spadne nebo se ztratí? Pak bys měl smůlu. Na druhou stranu cloud je pohodlný, můžeš mít data všude, ale tam je otázka bezpečnosti a soukromí. Většina služeb dneska má šifrování, což je fajn, ale nikdy nevíš, jak to s těma datama vlastně je. Rychlost nahrávání a stahování záleží na tvém netu – pro větší soubory to může zabrat víc času. Hybridní systém je dobrý nápad! Mít kopii na externím disku a zase zálohu v cloudu ti dává klid. Když selže jedno, máš aspoň to druhý. Takže zkombinovat obě možnosti se mi zdá jako nejlepší řešení.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 9. 2024
Bedřich Hradil
Serverovny.cz/Články/Zálohování a obnova
Srovnání různých metod zálohování serverových datPodívejte se na výhody a nevýhody diskových, síťových a cloudových zálohovacích metod. Zjistěte, která metoda je pro vás ta pravá!
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2024
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky