Jak často bych měl zálohovat svá serverová data?
Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zálohování dat na serverech. Jsem si vědom toho, jak je důležité mít zálohy, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, jak často bych měl provádět zálohy svých serverových dat. Mám několik projektů a na serveru uchovávám různé databáze a soubory, které jsou pro mě opravdu důležité. Vím, že by se mělo zálohovat pravidelně, ale co to vlastně znamená? Je lepší zálohovat denně, nebo třeba jednou týdně? Nebo je ještě lepší možnost jako zálohovat po každé změně? Bojím se, že pokud nebudu mít aktuální zálohy, mohlo by to mít fatální následky, zvlášť pokud by došlo k nějaké poruše nebo útoku. Zároveň si ale říkám, že časté zálohování může být časově náročné a zbytečně zabírat místo na disku. Také jsem slyšel o různých metodách zálohování – plné, diferenciální a inkrementální – což mi přijde jako další komplikace. Jak tedy najít správný balanc mezi bezpečností dat a efektivitou procesů? Jak to máte vy v praxi? Jak často zálohujete svá data na serverech a jaké metody používáte? Jak vlastně víte, že vaše zálohy jsou v pořádku a dají se použít v případě potřeby? Děkuji za jakékoli rady či zkušenosti!