Serverovny.cz/Fórum/Levné možnosti zálohování pro domácí servery

Levné možnosti zálohování pro domácí servery

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s levnými možnostmi zálohování pro domácí servery. Mám doma malý server, na kterém mám uložené důležité soubory a data, a přemýšlím, jak je co nejlépe zálohovat, aniž bych musel investovat do drahých řešení. Zálohování cloudem se mi zdá jako zajímavá varianta, ale zase mám strach o bezpečnost a také o náklady. Uvažoval jsem i o externích discích, ale nevím, zda to bude dostatečné a jak to vlastně nastavit, aby to fungovalo spolehlivě. Existuje nějaký software nebo konkrétní metody, které byste doporučili? Co třeba synchronizace s jiným počítačem nebo NAS? A co takové ty služby jako Google Drive nebo Dropbox – opravdu se vyplatí? Jaké máte zkušenosti s rychlostí zálohování a obnovy dat? Rád si poslechnu vaše tipy a rady k tomu, jak na zálohu dat na domácím serveru bez toho, abych musel utrácet horentní sumy za toto řešení. Děkuji moc!

151 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Filip Řezáč

Zálohování dat na domácím serveru nemusí být zas tak složité a drahé. Mám pár tipů, co se osvědčilo mě. Externí disky jsou super, koupíš nějaký s velkou kapacitou a můžeš na něj zálohovat pravidelně. Zkus si nastavit automatické zálohy pomocí free softwaru jako je EaseUS Todo Backup nebo Macrium Reflect. To ti usnadní práci, protože si můžeš naplánovat, kdy se to má dělat.

Co se týká cloudu, Google Drive nebo Dropbox jsou fajn, ale pokud máš hodně dat, tak se to může prodražit. Spíš bych zvažoval nějakou levnou NAS krabičku, kam si můžeš data zálohovat a pak to synchronizovat s počítačem v domácí síti. Tím pádem máš data doma a i dostupnost na dálku.

Rychlost zálohování závisí na tom, kolik dat máš a jaký máš internet nebo rychlost disků. Když to budeš dělat přes síť, tak to chce mít dobrý router a kabely. Vždycky si drž taky druhou kopii někde jinde než doma – třeba u rodiny nebo kamarádů, kdyby náhodou došlo k nejhoršímu. Bezpečnost dat je důležitá, tak šifrování nezapomeň.

169 slov
1.7 minut čtení
11. 11. 2024
Věra Beranová

Zálohování domácího serveru se dá udělat i levně. Externí disky jsou super, stačí nějaký s USB 3.0 a můžeš ho mít trvale připojený. Měl bys nastavit automatické zálohování pomocí softwaru jako je FreeFileSync nebo Acronis True Image, což není drahé a umí to i inkrementální zálohy. Cloud je fajn, ale na velké objemy dat se to prodraží. Google Drive nebo Dropbox můžou fungovat jako doplněk, třeba na důležité soubory, ale ne spolehlivě na všechno. Můžeš zkusit i NAS, to je dobrá investice, když chceš vše mít na jednom místě a ještě s možností vzdáleného přístupu. Všechno to chce si jen dobře nastavit a pravidelně kontrolovat. Jinak co se týče rychlosti, záleží na rychlosti internetu a výkonu disku, ale většinou to jde v pohodě.

123 slov
1.2 minut čtení
31. 8. 2024
Libor Sedláček

Jasně, zálohování je důležitý téma. Mám doma server a používám pár levnejch možností. Externí disky jsou super, stačí si koupit nějaký s větší kapacitou a nastavit automatickou synchronizaci pomocí softwaru jako je FreeFileSync nebo rsync. To funguje fakt spolehlivě, jen si dej pozor na to, abys to měl naplánovaný, aby se ti to pravidelně zálohovalo. Co se týče cloudu, Google Drive a Dropbox jsou fajn, ale můžeš zkusit i něco jako pCloud nebo MEGA, mají slušný free plány. Rychlost zálohování záleží na tvým připojení, ale pokud to máš dobře nastavený s externím diskem, tak ti to ušetří čas. Lepší je mít víc než jednu kopii na různých místech, takže klidně kombinuj cloud s externím diskem. To pak tvoje data víc ochrání. Takže jo, určitě jdi do toho!

127 slov
1.3 minut čtení
22. 6. 2024
Věra Kyselová
Serverovny.cz/Články/Zálohování a obnova
Jak vybrat správný nástroj pro zálohování serverových dat: Tipy na výběr správného zálohovacího softwaru podle potřeb vaší infrastrukturyZjistěte, jak efektivně vybrat nástroj pro zálohování serverových dat. Tento článek nabízí praktické tipy a rady pro výběr ideálního zálohovacího soft...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2022
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky