Serverovny.cz/Fórum/Jak zrychlit načítání stránky e-shopu?

Jak zrychlit načítání stránky e-shopu?

Když jsem se pustil do budování svého e-shopu, byl jsem nadšený a plný nápadů, ale teď mě trápí jeden velký problém - jak zrychlit načítání stránky. Mám pocit, že zákazníci odcházejí, protože se jim nechce čekat, než se stránka načte. Zkoušel jsem různé pluginy a optimalizace, ale pořád to není ono. Je jasné, že rychlost načítání má vliv na konverze a SEO, takže to chci vyřešit co nejdříve. Uvažoval jsem o redukci velikosti obrázků, ale co dalšího bych mohl udělat? Co třeba zvolení jiného hostingového plánu nebo CDN? Jak moc to může mít vliv? A co cacheování? Někde jsem četl, že to může hodně pomoct. Jaké jsou nejlepší praktiky pro optimalizaci načítání stránek e-shopu? Co byste doporučili jako první krok? Vím, že existují nástroje na testování rychlosti, ale nemám s nimi zatím zkušenosti. Jak začít? Co je vlastně důležité sledovat? Budu rád za rady od těch, kdo už tento problém řešili a mohou mi poradit, jak na to.

158 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2021
Marek Štěpán

Takže, co s rychlostí načítání? To je fakt důležitý, protože když se stránka načítá dlouho, lidi to odradí. První věc, co bych udělal, je zkontrolovat hosting. Pokud máš levný plán, zkus přejít na něco lepšího. Vážně to může dost pomoct. CDN je taky super nápad – rozloží ti zátěž a zrychlí to načítání pro lidi z různých koutů světa.

Dál určitě zmenšuj obrázky. Použij formáty jako WebP, ty jsou menší a rychlejší. K tomu optimalizace CSS a JavaScriptu – zredukuj nebo aspoň minifikuj soubory. Cacheování je bomba! Tím snížíš počet požadavků na server a určo to urychlí načítání. Zkus nějaký plugin na cacheování.

Nástroje jako Google PageSpeed Insights nebo GTmetrix ti ukážou, co přesně se dá vylepšit. Sleduj hlavně časy načítání a doporučení, co tam najdeš. Jo a nezapomeň na mobilní verzi – ta musí frčet taky.

Zkoušej postupně různé úpravy a sleduj výsledky. Určitě se ti to vyplatí!

146 slov
1.5 minut čtení
5. 10. 2023
Karel Žák

Zrychlení načítání e-shopu je fakt důležitý, to je jasný. Zmenšení obrázků je super začátek, ale určitě zkus i kompresi souborů CSS a JavaScript. Někdy stačí odstranit nepotřebný kód. Cacheování může udělat divy, takže zvaž nějaký plugin pro cachování, to fakt hodně pomůže.

Co se týče hostingu, pokud máš sdílený hosting, zkus přejít na VPS nebo něco podobného. To může dost zrychlit načítání. A CDN (Content Delivery Network) je fakt skvělá věc, protože ti to rozloží zátěž a urychlí dodávku obsahu zákazníkům po celém světě.

Nezapomeň taky sledovat rychlost načítání pomocí nástrojů jako Google PageSpeed Insights nebo GTmetrix. Ty ti ukážou, co všechno můžeš vylepšit. Hlavně se zaměř na to, aby se první render objevoval co nejdřív.

Když to shrnu: optimalizuj obrázky, komprimuj soubory, zapni caching, uvažuj o CDN a sleduj výsledky. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 5. 2024
Ondřej Brabec

Zrychlit načítání e-shopu není sranda, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. První věc, co určitě udělej, je optimalizace obrázků - zmenši je na správnou velikost a použij formáty jako WebP. Taky se podívej na hosting. Pokud máš nějaký levný plán, můžeš zkusit přejít na lepší, co má rychlejší servery. CDN (Content Delivery Network) je super volba, rozloží ti to zátěž a zrychlí načítání pro lidi po celém světě. Co se týče cacheování, to rozhodně neváhej zapnout, zvlášť pokud používáš WordPress. Může to výrazně urychlit načítání opakovaných návštěv. Testuj rychlost pomocí nástrojů jako Google PageSpeed Insights nebo GTmetrix, ty ti ukážou, co přesně bys měl vylepšit. Sleduj čas načítání a velikost stránky. Také se zaměř na skripty a pluginy - vymaž ty, co nepoužíváš, a minimalizuj ty ostatní. Dobrý začátek může být i snížení počtu HTTP požadavků. Takže shrnuto: rychlé obrázky, lepší hosting, CDN, cacheování a optimalizace kódu.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 6. 2023
Martin Kubík
Serverovny.cz/Články/Serverové aplikace
Optimalizace výkonu webových serverů pro eCommerce: Podrobný návod na zvýšení rychlosti a spolehlivostiObjevte, jak optimalizovat výkon vašeho eCommerce webového serveru pro maximální rychlost a spolehlivost. Tento průvodce vám ukáže klíčové strategie a...
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2021
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky