Serverovny.cz/Fórum/Kde začít s integrací cloudových řešení do své serverovny?

Kde začít s integrací cloudových řešení do své serverovny?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl do své serverovny nějakým způsobem začlenit cloudová řešení, ale nevím, kde vlastně začít. Je tu spousta možností, jako jsou hybridní cloudy nebo čistě veřejné cloudy a já jsem dost zmatený, co by pro mě mohlo být nejlepší. Mám několik serverů a chtěl bych vědět, jakým způsobem bych mohl cloud využít k optimalizaci výkonu nebo třeba k zálohování dat. Nevím, jestli mám nejprve udělat analýzu toho, co všechno na serverech běží, nebo rovnou zkoušet nějaké služby jako AWS nebo Azure. A co třeba bezpečnost? Jak to funguje s ochranou dat v cloudu? Jaké jsou nejlepší praktiky, které bych měl vzít v úvahu? Zajímalo by mě také, jestli je nutné mít nějaké speciální školení nebo certifikace, abych mohl efektivně pracovat s cloudovými technologiemi. Vlastně bych byl rád za nějaké tipy na začátek, jak postupovat krok za krokem. Možná jsem se měl podívat na některé online kurzy nebo tutoriály? Co říkáte? Jak to vidíte vy? Kde jste začínali vy a co byste doporučili někomu, kdo chce přejít na cloudové řešení? Děkuju moc za vaše rady.

178 slov
1.8 minut čtení
15. 7. 2021
Vladimír Holuša

Nejprv bych začal s analýzou toho, co vlastně na těch serverech běží. Je dobrý vědět, co potřebuješ migrovat nebo co bys mohl nechat v cloudu. Zvaž hybridní cloud - můžeš mít něco na svém hardwaru a část v cloudu. Zálohování dat je super důvod, proč přejít na cloud, můžeš využít služby jako AWS S3 nebo Azure Blob Storage. Bezpečnost je klíčová - šifrování dat a pravidelný audit zabezpečení jsou nutnost. Školení? Určitě nějaké kurzy na cloudové technologie by nebyly na škodu, ale začít můžeš i s dokumentací na stránkách poskytovatelů. Taky sleduj fóra a komunity, tam se dozvíš spoustu užitečných tipů. V podstatě to chce zkoušet a učit se za běhu.

111 slov
1.1 minut čtení
17. 7. 2024
Bohumil Kočí

Když chceš začít s integrací cloudových řešení do serverovny, tak bych doporučil nejdřív udělat analýzu toho, co máš na serverech. To ti pomůže pochopit, které aplikace nebo služby by mohly profitovat z cloudu. Pak si můžeš vybrat mezi hybridním a veřejným cloudem podle toho, co potřebuješ – například zálohování dat nebo škálovatelnost. Zkus si třeba AWS nebo Azure, mají hodně tutoriálů a dokumentace pro začátečníky.

Bezpečnost je důležitá, takže se podívej na šifrování a autentizaci dat. Měl bys mít nějaké základní znalosti o tom, jak chránit svoje data v cloudu. Co se školení týče, není nutný mít certifikace, ale zkus online kurzy, to ti hodně pomůže.

Samozřejmě doporučuji si přečíst nějaké blogy nebo fóra o zkušenostech jiných lidí s cloudem. Postupuj krok za krokem, nechtěj hned všechno. A nezapomeň testovat a monitorovat výkon po přechodu. Hodně štěstí!

135 slov
1.4 minut čtení
19. 2. 2024
Richard Bureš

Tyjo, tohle je fakt oříšek. Začal bych tím, co máš momentálně na serverech a co bys chtěl zlepšit. Udělej si analýzu zatížení serverů – co běží, jak moc to využíváš. Pak si zkus vyjasnit, jestli chceš spíš hybridní řešení nebo jít čistě do cloudu. Hybrid je super, když chceš mít něco v místě a něco v cloudu. Taky si zjisti, jaké služby by ti mohly ušetřit peníze nebo zjednodušit zálohování. Bezpečnost je samozřejmě klíčová, takže koukni na šifrování dat a pravidla pro přístup. Většina cloudových providerů má dobrou dokumentaci k bezpečnosti. Co se školení týče, určitě nějaké kurzy na AWS nebo Azure by pomohly, ale nemusíš mít certifikáty hned. Zkus začít s nějakými online tutoriály, třeba YouTube nebo kurzy na různých platformách jako Udemy nebo Coursera. Důležitý je mít otevřenou hlavu a experimentovat. Každý začátek je těžkej, ale uvidíš, že se s tím brzo zžiješ.

145 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2023
Alois Coufal
Serverovny.cz/Články/Serverové aplikace
Integrace cloudových a on-premise serverových řešení: Jak na to?Objevte výhody a nevýhody hybridních serverových architektur a naučte se, jak efektivně integrovat různá serverová prostředí. Tento článek vám přináší...
1000 slov
10 minut čtení
18. 3. 2021
Bc. Filip Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky