Serverovny.cz/Fórum/Co vše ovlivňuje rychlost sítě?

Co vše ovlivňuje rychlost sítě?

Zajímalo mě, co všechno může mít vliv na rychlost mé domácí sítě. Už nějakou dobu si všímám, že mi internet někdy běží skvěle a jindy se zdá být pomalý jako šnek. Napadlo mě, jestli to může mít něco společného s tím, kolik zařízení je připojených najednou. Mám tři telefony, tablet a ještě notebook, což už je docela dost věcí najednou. Může to způsobovat nějaké zpoždění? A co router? Jaký vliv má jeho umístění na celkovou rychlost? Někde jsem slyšel, že starší modely mohou mít problémy s moderními technologiemi jako je Wi-Fi 6. Je možné, že by mohl být slabým článkem v celé síti? Pak tu máme i poskytovatele internetu – jak moc ovlivňuje jejich infrastruktura to, jak rychle se k nám data dostanou? A co třeba vzdálenost od serveru? Když chci streamovat videa nebo hrát hry online, je důležité, kde se servery nacházejí? Nehledě na faktory jako je latence a jitter – slyšel jsem o těchto termínech, ale nejsem si úplně jistý, co přesně znamenají a jak mohou ovlivnit moji zkušenost při používání internetu. Zkrátka bych rád věděl, co všechno mám vzít v úvahu, když se snažím pochopit a zlepšit rychlost své sítě.

193 slov
1.9 minut čtení
23. 12. 2023
Lenka Bílková

Rychlost sítě ovlivňuje fakticky spousta věcí. Začnu tím, co jsi zmínil - počet zařízení. Jo, čím víc jich je připojených, tím větší je zátěž na router a šířku pásma, což může zpomalit internet. Takže pokud máš zapnuté všechny ty telefony a tablet, tak to klidně může mít vliv.

Pak je tu router - jeho umístění je fakt důležité. Když je někde v rohu bytu, tak signál prostě nedosáhne všude. Starší routery taky můžou být problém, obzvlášť když nemají podporu pro nové technologie jako Wi-Fi 6. Když ti router nedokáže zvládnout rychlost, kterou poskytovatel nabízí, tak to je jasný slabý místo.

Poskytovatel internetu hraje taky velkou roli. Záleží na jejich infrastruktuře a zatížení sítě v tvé oblasti. I vzdálenost od serveru může mít dost velký vliv, hlavně při hraní her nebo streamování - když je server daleko, tak se prostě čeká na data a latence jde nahoru.

Latence a jitter jsou faktory, co ovlivňují plynulost spojení. Latence je doba, za kterou se data dostanou z bodu A do bodu B. Jitter pak znamená kolísání latence – čím větší to je, tím víc to může narušit tvůj zážitek třeba při hraní nebo sledování videa.

Takže shrnuto, jestli chceš zlepšit rychlost, koukni na počet zařízení, umístění routeru a případně zvaž jeho upgrade. Taky si ověř poskytovatele a jejich rychlosti. Jo a nezapomeň na ty servery, odkud stahuješ – čím blíž, tím líp.

225 slov
2.3 minut čtení
18. 1. 2025
Žaneta Karásková

Rychlost sítě může ovlivnit spousta věcí, to je pravda. Začneme těmi zařízeními – pokud máš víc než pár zařízení připojených najednou, tak se šířka pásma dělí, což může způsobit zpomalení. Router hraje velkou roli, jeho umístění je důležitý – ideálně by měl být na místě, kde je co nejvíc volného prostoru a daleko od interferencí jako jsou stěny nebo elektronika. Starší routery už nemusí zvládat moderní standardy jako Wi-Fi 6 a pak se klidně můžeš cítit frustrovaně, když chceš použít víc zařízení najednou a on to nezvládne.

Dále, tvůj poskytovatel internetu taky hodně ovlivňuje rychlost. Když mají na síti zácpy nebo vypadávají linky, tak ti to může pěkně zkomplikovat život. A co se týče serverů, jo, vzdálenost od nich je fakt důležitá. Čím dál to máš, tím víc to trvá data dostat k tobě a zpět. Latence a jitter jsou termíny, které se týkají odezvy sítě – latence je čas potřebný na to, aby data došla a vrátila se zpátky, zatímco jitter měří kolísání této doby. Takže pokud máš vysokou latenci nebo velký jitter, budeš mít problémy třeba při hraní her nebo streamování videa. Celkově je dobrý všechno sledovat a zkoušet optimalizovat kde to jde.

195 slov
2 minut čtení
18. 1. 2025
Zdeněk Zlámal

Rychlost sítě může ovlivnit spousta věcí. Začnu tím, že když máš víc zařízení připojených najednou, tak to fakt může zpomalovat internet. Každý telefon, tablet nebo notebook si chce vzít část šířky pásma, a když jich je hodně, tak to prostě zpomalí. Další věc je router – jeho umístění hraje velkou roli. Pokud je někde daleko od tvých zařízení nebo za zdí, může to ovlivnit signál. A pokud máš starší router, třeba bez podpory Wi-Fi 6, tak bys mohl mít problém s rychlostí, protože novější zařízení umí lépe využít moderní technologie.

Potom je tu poskytovatel internetu. To, jak moc má dobrou infrastrukturu a kolik lidí má u něj připojení v danou chvíli, taky ovlivňuje rychlost. Vzdálenost od serveru je další faktor – čím dál jsi od serveru, tím větší latenci budeš mít, což může být problém hlavně při hraní her nebo streamování. A jo, latence a jitter jsou důležitý – latence je doba, co trvá než se data dostanou k tobě a zpět, zatímco jitter znamená kolísání latence. Když je to všechno v pohodě, pak bys měl mít solidní zážitek z internetu.

180 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Karel Svoboda
Serverovny.cz/Články/Optimalizace Výkonu
Nastavení a optimalizace síťové infrastruktury pro snížení latenceJak efektivně optimalizovat síťovou infrastrukturu pro zlepšení reakční doby a snížení latence. Podrobné postupy a tipy pro správu síťových zařízení.
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2023
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky