Co vše ovlivňuje rychlost sítě?
Zajímalo mě, co všechno může mít vliv na rychlost mé domácí sítě. Už nějakou dobu si všímám, že mi internet někdy běží skvěle a jindy se zdá být pomalý jako šnek. Napadlo mě, jestli to může mít něco společného s tím, kolik zařízení je připojených najednou. Mám tři telefony, tablet a ještě notebook, což už je docela dost věcí najednou. Může to způsobovat nějaké zpoždění? A co router? Jaký vliv má jeho umístění na celkovou rychlost? Někde jsem slyšel, že starší modely mohou mít problémy s moderními technologiemi jako je Wi-Fi 6. Je možné, že by mohl být slabým článkem v celé síti? Pak tu máme i poskytovatele internetu – jak moc ovlivňuje jejich infrastruktura to, jak rychle se k nám data dostanou? A co třeba vzdálenost od serveru? Když chci streamovat videa nebo hrát hry online, je důležité, kde se servery nacházejí? Nehledě na faktory jako je latence a jitter – slyšel jsem o těchto termínech, ale nejsem si úplně jistý, co přesně znamenají a jak mohou ovlivnit moji zkušenost při používání internetu. Zkrátka bych rád věděl, co všechno mám vzít v úvahu, když se snažím pochopit a zlepšit rychlost své sítě.