Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi Kubernetes a Dockerem?

Jaký je rozdíl mezi Kubernetes a Dockerem?

Všiml jsem si, že se v poslední době hodně mluví o Kubernetes a Dockeru, ale pořád jsem tak nějak zmatený z toho, co vlastně oba tyto nástroje dělají a jak se liší. Mám určité povědomí o kontejnerech a virtualizaci, ale když se dostanu k těmhle dvěma technologiím, mám z toho trochu zmatek. Chápu, že Docker je něco jako nástroj pro vytváření a správu kontejnerů, což mi dává smysl. Ale pak je tu Kubernetes, co přesně to jako je? Prý je to orchestrátor, ale co to znamená v praxi? Jakým způsobem tyto dvě technologie spolupracují, případně jak se doplňují? Pokud tedy používám Docker k vytvoření kontejnerů, proč bych měl přecházet na Kubernetes? Je to nutné? A co se týče škálovatelnosti a správy více kontejnerů, jakou roli v tom hraje každý z těchto nástrojů? Je možné používat jen jeden z nich nebo jsou navzájem závislé? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kdo s nimi pracovali. Mohl by mi někdo prosím objasnit tyhle základní rozdíly mezi Kubernetes a Dockerem a vysvětlit mi, jak to vlastně funguje v reálném světě? Díky moc!

179 slov
1.8 minut čtení
17. 12. 2023
Adéla Košťálová

Takže, co se týče Kubernetes a Dockeru, je to trochu jako jablka a hrušky. Docker je nástroj, kterej ti umožňuje vytvářet a spravovat kontejnery. Je to super pro vývoj a testování, protože můžeš mít aplikaci zabalenou s veškerým potřebným prostředím. Jasně, že s Dockerem můžeš běhat s kontejnery po svém počítači nebo na serverech, ale když už chceš spravovat víc kontejnerů na víc strojích, tam přichází na řadu Kubernetes.

Kubernetes je orchestrátor, což v praxi znamená, že ti pomáhá automatizovat nasazení, škálování a správu těch kontejnerů. Takže když máš třeba 10 různých kontejnerů a chceš je rozjet na více serverech, Kubernetes se postará o to, aby všechno běželo hladce a bez problémů. To zahrnuje i vyvažování zátěže, restartování kontejnerů při chybách, atd.

Není nutný přecházet na Kubernetes, pokud děláš menší projekty nebo nemáš potřebu spravovat víc kontejnerů najednou. Ale pokud plánuješ něco většího nebo potřebuješ flexibilitu a škálovatelnost, Kubernetes se fakt vyplatí. Můžeš samozřejmě používat jen Docker bez K8s, ale pak ti ujde spousta funkcí, co Kubernetes nabízí při správě více kontejnerů.

Takže v zásadě: Docker = kontejnery. Kubernetes = správa víc kontejnerů na víc serverech. Záleží na tom, jak velký projekt děláš.

191 slov
1.9 minut čtení
27. 9. 2024
Bohuslav Hrdlička

Kubernetes a Docker jsou dva odlišné nástroje, které často spolupracují, ale dělají různé věci. Docker je vlastně nástroj pro vytváření a správu kontejnerů. Takže když chceš spustit nějakou aplikaci v izolovaném prostředí, použiješ Docker k vytvoření kontejneru. Je to jako když si v kuchyni uděláš jídlo – máš recept (Dockerfile), podle kterého připravíš pokrm (kontejner).

Na druhou stranu, Kubernetes je orchestrátor. To znamená, že pokud máš spoustu kontejnerů, které musíš spravovat – třeba je škálovat, monitorovat, zajistit, aby běžely i když něco selže – tak na to potřebuješ Kubernetes. Je to jako šéf kuchyně, který dohlíží na celou restauraci a zajišťuje, aby všechno fungovalo hladce.

Pokud používáš jen Docker pro menší projekty nebo vývoj, tak ti možná Kubernetes nepřijde nutné. Ale jakmile začneš mít víc kontejnerů a potřebuješ je spravovat efektivně – například při nasazování microservices architektury – Kubernetes začíná dávat smysl. Můžeš sice používat Docker samostatně, ale Kubernetes ti dodá mnohem více funkcionality ohledně správy a škálování, což je obzvlášť důležité v produkci.

Takže shrnutí: Docker = vytváření kontejnerů; Kubernetes = správa a orchestrace vícero kontejnerů. Oba se doplňují, ale můžeš začít s Dockerem a postupně přejít na Kubernetes, až to bude potřeba.

191 slov
1.9 minut čtení
12. 6. 2024
Miroslava Bečková

Kubernetes a Docker jsou fakt dva různé nástroje, i když spolu úzce souvisejí. Docker je primárně o vytváření a správě kontejnerů. Umožňuje ti zabalit aplikaci se vším, co potřebuje, do jednoho kontejneru, takže to pak můžeš spustit kdekoliv bez problémů.

Kubernetes, na druhou stranu, je orchestrátor kontejnerů. Co to znamená? Když máš spoustu kontejnerů běžících na různých serverech a chceš je spravovat, škálovat nebo zajišťovat jejich dostupnost, tady přichází Kubernetes na scénu. On ti může pomoci automatizovat nasazení aplikací, monitorovat je a v případě problémů je restartovat nebo zajistit, aby jich běželo tolik, kolik potřebuješ.

Takže vlastně, když používáš Docker pro vytváření kontejnerů, Kubernetes ti pomůže tyto kontejnery provozovat v produkčním prostředí efektivněji. Není nutné přecházet na Kubernetes, pokud máš jen pár kontejnerů a nepotřebuješ extra funkce jako automatické škálování nebo load balancing. Ale jakmile se tvá aplikace rozroste a začneš mít problém s její správou, Kubernetes se hodí.

Oba nástroje tedy nejsou navzájem závislé, ale skvěle se doplňují. Můžeš klidně používat Docker samostatně, ale Kubernetes to posune na další úroveň, zejména pokud plánuješ pracovat s více kontejnery v rámci větších projektů.

179 slov
1.8 minut čtení
26. 5. 2024
Jarmila Jelínková
Serverovny.cz/Články/Novinky v IT
Novinky v containerizaci: Proč je Kubernetes stále dominantním řešením?Analyzujeme poslední trendy v technologiích kontejnerizace a zkoumáme důvody, proč Kubernetes zůstává na vrcholu. Čtěte dál pro zajímavé informace o c...
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2023
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky