Serverovny.cz/Fórum/Jak začít používat Kubernetes na svém serveru?

Jak začít používat Kubernetes na svém serveru?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak bych mohl začít používat Kubernetes na svém vlastním serveru. Vím, že je to mocná platforma pro orchestrace kontejnerů a že by mi mohla usnadnit práci s aplikacemi, ale nevím, kde začít. Mám doma server s nějakým starším hardwarem a chtěl bych ho využít efektivněji. Četl jsem něco o tom, jak Kubernetes může pomoci s automatizací nasazení, škálováním a správou aplikací, ale mám pocit, že se do toho dostávám jako do hluboké vody. Můžete mi prosím poradit, jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Jaké bych měl mít znalosti a co všechno budu potřebovat k tomu, abych si Kubernetes zprovoznil na svém serveru? Je nějaký konkrétní průvodce nebo tutoriál, který byste mi mohli doporučit? A co takhle otázka ohledně konfigurace - je to složité nastavit, nebo se dá udělat i s nějakými základními znalostmi Linuxu? A jak je to s jednotlivými komponentami Kubernetes - musím mít nainstalované všechno najednou, nebo můžu začít jen s některými věcmi? Opravdu nevím, jak na to a každá rada by mi hodně pomohla. Díky moc za jakékoli tipy!

180 slov
1.8 minut čtení
20. 8. 2024
Milena Pechová

Kubernetes může ze začátku vypadat jako složitá věc, ale není to zas tak hrozné. První, co potřebuješ, je mít na serveru nainstalovaný nějaký Linux (nejlépe něco jako Ubuntu nebo CentOS). Pak si stáhni Minikube, což je super pro začátečníky a umožňuje ti spustit Kubernetes lokálně na tvém stroji. Je to jednodušší než nastavovat klasický cluster.

Dále se ti bude hodit mít nainstalovaný Docker, protože Kubernetes pracuje s kontejnery a Docker je jeden z nejpoužívanějších nástrojů pro jejich vytváření a správu.

Základní znalosti Linuxu jsou určitě výhodou, ale pokud si přečteš nějaké tutoriály, pochopíš to. Doporučuji procházet oficiální dokumentaci Kubernetes, tam najdeš užitečné příklady a přímo od začátku to popsáno jasně.

Nemusíš mít všechno nastavené najednou. Klidně začni s jedním uzlem (node) a jakmile se s tím srovnáš, můžeš přidávat další. Také se neboj experimentovat, protože když něco pokazíš, většinou jde vrátit zpět.

Pokud hledáš konkrétní průvodce, tak na YouTube je plno videí s návody na Minikube a Kubernetes. A pak taky Stack Overflow je fajn místo, kde můžeš najít odpovědi na konkrétní otázky. Takže neváhej a pusť se do toho!

176 slov
1.8 minut čtení
9. 12. 2023
Milena Sládková

Kubernetes je fakt super, ale ze začátku to může vypadat jak černá díra. Začni tím, že se ujistíš, že máš na serveru nainstalovaný Linux, ideálně něco jako Ubuntu nebo CentOS. Budes potřebovat Docker, protože Kubernetes funguje na kontejnerech. Takže první krok je nainstalovat si Docker.

Pak můžeš přejít na instalaci Kubernetes. Pokud máš jen jeden server, doporučuju použít Minikube nebo K3s, což je lehká verze Kubernetes. Minikube je takový emulátor pro lokální běh a K3s je super pro low-resource prostředí. Obě možnosti jsou docela jednoduché na nastavení a najdeš k tomu spoustu průvodců online.

Co se týče znalostí, stačí mít základní porozumění Linuxu a příkazové řádce. S konfigurací to není tak hrozné jak to vypadá - většinou ti k tomu pomůžou skripty a dokumentace. Nemusíš mít všechno nainstalované najednou; můžeš začít s jedním uzlem a postupně přidávat další komponenty.

Hodně lidí doporučuje projít oficiální dokumentaci a najít nějaké tutoriály na YouTube – ty jsou často víc názorné. Také si zkus přečíst o YAML souborech, protože ty budeš hodně používat pro konfiguraci aplikací.

Takže shrnuto: nainstaluj Docker, zvol si mezi Minikube nebo K3s, nauč se základy příkazové řádky a hraj si s tím! Je to fajn způsob jak se učit a zároveň využít ten starší hardware.

201 slov
2 minut čtení
21. 11. 2024
Zdeněk Mach

Kubernetes je fakt skvělý, ale má to svý nároky. První věc, co potřebuješ, je mít server s Linuxem – většinou to běhá nejlíp na distribucích jako Ubuntu nebo CentOS. Pak si stáhni a nainstaluj Docker, to je ten základ pro kontejnery. Když to budeš mít hotový, můžeš se vrhnout na Kubernetes.

Doporučuji začít s Minikube, což je super pro testování a naučení se – pustíš si ho lokálně a nebudeš hned vše nastavovat na serveru. Je to jednoduchý a uděláš si s tím vlastní klaster na jednom počítači.

Pokud chceš jít na server, můžeš zkusit kubeadm, což ti pomůže s instalací Kubernetes klastru. Nezapomeň, že budeš potřebovat alespoň dva servery (nebo virtuály), aby to mělo smysl – jeden master a jeden worker.

Koncepce jako Pods, Services, Deployments – tohle jsou věci, co bys měl znát, ale neboj, jsou spousty tutoriálů online. Například oficiální dokumentace od Kubernetes je fakt dobrá a má i příklady.

Co se týče konfigurace – no, pokud umíš pracovat v terminálu a máš základní znalosti o Linuxu, tak bys měl zvládnout nastavit základní věci. Ale uč se po kouskách, není potřeba hned řešit všechny komponenty najednou. Začni malinko a postupně přidávej další funkce. Hodně štěstí!

197 slov
2 minut čtení
3. 4. 2024
Ondřej Brychta
Serverovny.cz/Články/Novinky v IT
Novinky v containerizaci: Proč je Kubernetes stále dominantním řešením?Analyzujeme poslední trendy v technologiích kontejnerizace a zkoumáme důvody, proč Kubernetes zůstává na vrcholu. Čtěte dál pro zajímavé informace o c...
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2023
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky