Jak se bránit proti ransomware útokům na server? Kanály?
V poslední době se čím dál častěji setkávám s problémem, který mě opravdu trápí. Ransomware útoky jsou jako noční můra, ze které se nedá probudit. Mám server, na kterém provozuji různé aplikace a služby, ale co když se stane obětí takového útoku? Jak se vlastně bránit, když už je to tak rozšířené a neustále slyšíme o nových variantách těchto hrozeb? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo nástroje, které by mohly pomoci minimalizovat riziko. Jaké kanály bych měl sledovat pro aktuální informace o ransomware? Měli bychom mít pravidelnou zálohu dat, nebo je lepší investovat do nějakého speciálního softwaru na ochranu? Vím, že prevence je klíčová, ale co byste doporučili jako první krok? Co třeba školení zaměstnanců ohledně kybernetické bezpečnosti? Pomohlo by to vůbec? Není to spíš zbytečné, když se útoky stále zvyšují? A co třeba firewall? Měli bychom používat nějaký speciální typ firewalu pro ochranu před těmito útoky? Jak moc je důležité mít pravidelně aktualizovaný software a systémové záplaty? Nechci být paranoidní, ale obavy z ransomware mě opravdu trápí. Jaké další tipy a triky máte pro zabezpečení serveru před těmito hrozbami?