Serverovny.cz/Fórum/Měly by servery používat firewall, nebo to stačí jen na routeru?

Měly by servery používat firewall, nebo to stačí jen na routeru?

Chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí a přijde mi to docela důležité. Jak to vlastně je s bezpečností našich serverů? Je pravda, že většina domácích routerů má nějaký ten základní firewall, ale je to dostatečné pro ochranu serverů, které máme v naší síti? Nebo bychom měli investovat do samostatného firewallu přímo pro servery? Mám pocit, že servery můžou být mnohem víc ohrožené než obyčejné zařízení, jako je notebook nebo telefon. Co si o tom myslíte? Je lepší mít firewall na serverech, nebo stačí ten na routeru? Jaké máte zkušenosti z praxe? Myslíte si, že by měl mít každý server svůj vlastní firewall pro maximální ochranu před útoky a hrozbami? Rád bych věděl, jaké máte názory a zkušenosti s touto problematikou. Děkuji!

127 slov
1.3 minut čtení
15. 10. 2024
Irena Kašparová

Zdravím, no tak tohle je dost dobrá otázka. Obecně platí, že i když máš router s nějakým základním firewallem, tak to prostě většinou nestačí, pokud máš servery. Servery jsou cílem útoků víc než běžný zařízení, jako je mobil nebo notebook. Takže je určitě fajn mít firewall přímo na serveru. Můžeš si nastavit pravidla a filtry, které přesně odpovídají potřebám tvého serveru.

Hlavně se zamysli nad tím, jaký typ dat servery zpracovávají a jak moc jsou vystaveny externím hrozbám. Když máš víc serverů, tak je dobrý mít pro každý svůj vlastní firewall, abys měl větší kontrolu nad tím, co se děje.

Celkově bych řekl, že mít firewall na routeru je dobrý začátek, ale určitě bys neměl spoléhat jen na něj. Investice do firewallu přímo na serverech se ti může vyplatit, protože ti to dává další vrstvu ochrany a můžeš si to lépe přizpůsobit. Takže v tomhle bych doporučil jít radši do větší bezpečnosti.

150 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Bedřich Horálek

Jasně, že servery potřebujou víc než jen firewall na routeru. Ten na routeru je fajn pro základní ochranu, ale většina domácích routerů nemá moc silné zabezpečení. Pokud máš servery, tak bys měl mít minimálně software firewall přímo na nich. To ti dává větší kontrolu nad tím, co se děje a můžeš specifikovat pravidla pro jednotlivé služby a porty. Navíc, když máš víc serverů, je dobrý mít pro každý svůj vlastní firewall, aby se to neslučovalo a neměl jsi všechny do jednoho pytle. Takže doporučuji investovat do něčeho pořádného, co se zaměří přímo na ty servery. Bezpečnost je dneska fakt důležitá a servery jsou na metě, takže radši být opatrnější.

109 slov
1.1 minut čtení
23. 11. 2024
Emil Strnad

No, já bych řekl, že mít firewall jen na routeru nestačí. Routry většinou mají základní ochranu, ale servery jsou cílem pro útoky mnohem víc než obyčejný notebook nebo telefon. Samostatný firewall na serveru ti dá daleko víc možností, jak si nastavit bezpečnostní pravidla a blokovat konkrétní hrozby. Navíc, když máš víc serverů, je fajn mít na každém svůj vlastní firewall – uvidíš přesně, co se na něm děje a můžeš to lépe řídit. Zkušenost mi říká, že investice do firewalu se vyplatí, zvlášť pokud provozuješ něco citlivějšího. Takže jo, osobně bych šel do toho mít firewally i u serverů.

99 slov
1 minut čtení
29. 9. 2024
Natálie Píchová
Serverovny.cz/Články/Novinky v IT
Bezpečnost serverů v roce 2023: Jaké jsou nejčastější hrozby?Prozkoumejte aktuální bezpečnostní hrozby pro servery v roce 2023 a zjistěte, jak se s nimi efektivně vypořádat. Získejte tipy a doporučení pro ochran...
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2023
Mgr. Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky