Co můžu udělat pro rychlejší načítání databáze?
Nedávno jsem se začal zabývat optimalizací výkonu své databáze, ale pořád mám pocit, že bych mohl udělat mnohem víc pro to, abych zrychlil její načítání. Mám na mysli především to, jak urychlit načítání dat a celkově zlepšit odezvu aplikace, která databázi využívá. Zkoušel jsem pár základních věcí jako je indexování tabulek, ale stále to není úplně ono. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo techniky, které by mohly pomoci zrychlit dotazy. Napadlo mě třeba, jestli má smysl zmenšovat množství dat, která se načítají v jednom dotazu, nebo jak optimalizovat složité JOIN operace. Co třeba cache? Jak ji správně nastavit a co se vyplatí cachovat? A co transakce? Může mít jejich použití vliv na rychlost? Také jsem slyšel něco o shardingu a replikaci, ale nejsem si jistý, jestli jsou tyto metody vhodné pro moje potřeby. Má někdo zkušenosti s tím, co konkrétně fungovalo na jeho projektech? Jaké nástroje nebo techniky používáte pro monitorování výkonu databáze? Budu vděčný za všechny tipy a rady, které by mohly pomoci zvýšit rychlost načítání databáze.