Jak mohu začít s virtualizací serverů?
Už nějakou dobu přemýšlím o tom, že bych se chtěl ponořit do světa virtualizace serverů, ale nevím, jak vlastně začít. Jsem si vědom toho, že virtualizace je dnes velmi populární a umožňuje efektivněji využívat hardware, ale někde musím začít. Mám doma nějaké starší servery, které bych chtěl použít na experimentování, ale nevím, jestli je to dobrý nápad. Jaké technologie bych měl zvážit? Mám slyšet o VMware, Hyper-V nebo třeba KVM? Jaký software je nejlepší pro začátečníka? Potřebuji speciální hardware nebo zvláštní konfiguraci pro tyto virtualizační platformy? Co se týče licence, musím na něco myslet? Jaké jsou nejčastější problémy, se kterými se mohu setkat během instalace a prvního nastavení? A co zabezpečení – jak se postarat o to, aby moje virtuální servery byly chráněny před útoky a neautorizovaným přístupem? Jaké jsou dobré zdroje informací nebo komunity, kde bych mohl najít užitečné rady a návody? Bude mi stačit základní znalost Linuxu pro ovládání těchto systémů nebo bych měl mít i něco víc? Celkově – kde začít, co studovat a jak se posunout dál v tomto zajímavém světě virtualizace?