Proč bych měl mít server s dvakrát větším zdrojem energie?
Nedávno jsem se zamyslel nad tím, jak moc je důležité mít pro svůj server adekvátní napájení. Vždycky jsem slyšel, že je dobré mít rezervu, ale proč je to vlastně tak důležitý faktor? Mám na mysli zejména situace, kdy provozuji více aplikací najednou nebo když se server dostane pod větší zátěž. Co se stane, když mám zdroj energie, který je na hranici svých možností? Je to jen o tom, že mi můžou vypnout servery v nejnevhodnější chvíli, nebo jsou i další důsledky? Jak moc může ovlivnit výkon serveru to, že má zdroj s vyšším wattovým výkonem? Třeba i při nižším zatížení? A co když chci v budoucnu přidat další komponenty, jako například nové disky nebo grafické karty? Bude mi stačit ten původní zdroj nebo bych měl uvažovat o něčem silnějším už teď? Zajímalo by mě také, jaké jsou výhody a nevýhody mít server s dvakrát větším zdrojem energie. Je to opravdu investice, která se vyplatí? Nebo je to spíš zbytečné plýtvání penězi? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Myslím, že hodně lidí tohle řeší a rád bych slyšel názory od těch, co už mají nějaké zkušenosti s provozováním serverů a energetickými nároky.