Jak funguje redundantní diskový systém?
Zajímalo by mě, jak vlastně funguje ten redundantní diskový systém, o kterém se často mluví v souvislosti s ochranou dat. Slyšel jsem, že je to nějaký způsob, jak mít data bezpečnější a že když jeden disk selže, tak jsou data stále dostupná na jiném disku. Ale jak to celé vlastně probíhá? Je k tomu potřeba speciální hardware nebo software? Jaké technologie se používají pro zajištění této redundancy? Mluvilo se o různých typech RAID, ale já se v tom moc nevyznám. Jaký je rozdíl mezi těmi různými úrovněmi RAID a proč je důležité mít redundantní systémy v servery? Co by se stalo, kdybych měl jen jeden disk bez redundancy, jaká je pravděpodobnost ztráty dat? A co třeba výkon? Není to tak, že když mám více disků, tak to může zpomalit celkový výkon systému? Jak si můžu ověřit, jestli mám na serveru správně nastavenu tu redundanci? A poslední otázka – stojí to všechno nějaké peníze navíc, nebo se dá udělat redundantní diskový systém i v rámci menšího rozpočtu? Děkuju za jakékoli informace a rady!