Serverovny.cz/Fórum/Jak mám začít konfigurovat firewall pro můj server?

Jak mám začít konfigurovat firewall pro můj server?

Dobrý den, potřeboval bych se poradit ohledně konfigurace firewallu na mém serveru. Jsem relativně nováček v oblasti správy serverů a teď, když jsem si server postavil a nainstaloval potřebný software, chtěl bych se ujistit, že je vše bezpečné. Mám už nějaké základní znalosti o tom, co firewall vlastně dělá, ale nevím přesně, jak na to. Mám představu o tom, že by měl blokovat nechtěný přístup a chránit mě před různými útoky, ale jak začít? Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout? Měl bych začít s nějakými základními pravidly, nebo se rovnou pustit do složitějších nastavení? A co třeba povolení určitých portů pro služby jako je SSH nebo HTTP? Jak zjistím, jaké porty potřebuji otevřít? Taky mě zajímá, jestli je lepší používat nějaký grafický nástroj na správu firewalu nebo se naučit pracovat s příkazovou řádkou? Které nástroje doporučujete pro správu firewallu? A co když udělám chybu v konfiguraci? Může to být nebezpečné pro můj server? Rád bych se vyhnul problémům s bezpečností, ale nevím, jak správně začít. Děkuji za jakoukoli radu!

169 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Irena Holubová

Pokud chceš začít s konfigurací firewallu, tak se neboj, je to v pohodě. Začni tím, že si ujasníš, co na serveru provozuješ. Například, pokud potřebuješ SSH pro připojení, tak ten port (22) musíš povolit. Podobně, když máš webový server, otevři port 80 a/nebo 443 pro HTTPS. Doporučil bych ti používat UFW (Uncomplicated Firewall) na Linuxu, je to jednoduchý a má i nějaké grafické rozhraní, pokud bys chtěl. Jinak příkazová řádka ti dá víc možností. Základní pravidla by mohla být: všechno blokovat a pak povolit jen to, co fakt potřebuješ. Kdyby se něco posralo, tak se můžeš dostat do situace, kdy nebudeš mít přístup na server – proto je dobrý mít nějaký záložní plán jako konzoli nebo jiný způsob přístupu. A neboj se dělat chyby, to se stává každému – jen si dej pozor na to, abys měl nějaké zálohy nastavení.

140 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Natálie Píchová

Než začneš, je dobré si ujasnit, co vlastně chceš chránit a jaký software máš nainstalovaný. Základem je určitě povolit přístup k portům, které potřebuješ - typicky SSH (port 22) na vzdálenou správu, HTTP (port 80) a HTTPS (port 443) pro webový server. Můžeš začít se základními pravidly jako "povolit odchozí provoz a blokovat příchozí, pokud to není výslovně povoleno".

Pokud jde o nástroje, záleží na tom, co ti víc vyhovuje. Někdo preferuje grafické rozhraní jako je UFW (Uncomplicated Firewall), což je celkem jednoduché na pochopení pro nováčky. Jiní dávají přednost iptables nebo firewalld v příkazové řádce, což je sice složitější, ale taky moc silné.

Když uděláš chybu, můžeš server úplně zablokovat nebo nechtěně povolit přístup hackerům, takže radši si udělej zálohu současného nastavení před jakýmikoli změnami. Pokud si nejsi jistý, jaké porty otevřít, můžeš se podívat na dokumentaci k softwaru, který používáš, nebo se prostě podívat na běžné porty pro služby jako SSH, HTTP a další.

A nakonec - testuj všechno po každém kroku! Měj taky na paměti pravidelnou údržbu a kontrolu logů. Hlavně buď opatrný a nespěchej.

177 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2024
Robert Doležel

Konfigurace firewallu může být trochu matoucí, ale začít je vlastně docela jednoduché. První, co bys měl udělat, je určit, jaké služby chceš na serveru mít. Například, pokud potřebuješ SSH pro vzdálený přístup, musíš port 22 povolit. Pro webový server bys měl otevřít porty 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Zjisti si, co všechno potřebuješ, a podle toho nastav pravidla.

Pokud jde o nástroje, doporučil bych používat příkazovou řádku, protože to ti dá větší kontrolu a pochopíš lépe principy fungování. Například iptables nebo ufw jsou skvělý volby na Linuxu. Grafické nástroje můžou být fajn, ale obvykle víc zabírají na výkon a nejsou tak pružný.

Co se týče chyb v konfiguraci – jo, může to být nebezpečný. Můžeš si zablokovat přístup k serveru nebo otevřít díru pro útoky. Doporučuji udělat zálohu aktuální konfigurace před každou změnou a testovat nastavení po každé úpravě. Taky je dobrý mít k dispozici konzoli pro případ, že bys potřeboval upravit něco přímo bez přístupu přes SSH.

Začni s jednoduchými pravidly a postupně se uč a zkoušej složitější nastavení. Je to jak s každým jiným – praxí se to naučíš.

179 slov
1.8 minut čtení
2. 1. 2025
Jindřiška Vojtěchová
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní protokoly
Jak správně nakonfigurovat firewall pro serverovou infrastrukturuKomplexní průvodce krok za krokem pro efektivní nastavení firewallu, který chrání servery před vnějšími hrozbami.
1000 slov
10 minut čtení
13. 9. 2024
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky