Serverovny.cz/Fórum/Nastavení firewallu pro webový server – co povolit a co zakázat?

Nastavení firewallu pro webový server – co povolit a co zakázat?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně firewallu pro můj webový server. Jsem v tomhle celkem nováček a chtěl bych se ujistit, že vím, co přesně bych měl povolit a co naopak zakázat. Mám server, který běží na Linuxu a hostuje několik webových stránek. Slyšel jsem, že správné nastavení firewallu je klíčové pro bezpečnost, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Co byste mi doporučili povolit? Měl bych nechat otevřené porty jako 80 a 443 pro HTTP a HTTPS? A co s ostatními porty? Je potřeba nějaké další specifické konfigurace pro FTP nebo SSH? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zajištění toho, aby byl můj server chráněný proti útokům? Mám se bát i takových věcí jako ICMP nebo UDP? Zvažoval jsem i možnost nastavit nějaké pravidla pro IP adresy, ale nevím, jestli je to nutné. Máte nějaké doporučení na konkrétní nastavení nebo dokonce nějaké tipy, jak testovat firewall po jeho konfiguraci? Byl bych opravdu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet. Děkuji!

164 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2024
Tereza Dvořáková

Pokud jde o firewall pro webový server, tak určitě bys měl mít povolené porty 80 a 443, což jsou standardní porty pro HTTP a HTTPS. To je základ. Další věc je SSH, pokud potřebuješ vzdálený přístup, tak povol port 22, ale doporučuje se omezit přístup jen na pár IP adres, pokud to jde. FTP bys měl taky mít pod kontrolou, ideálně používej FTPS nebo SFTP pro větší bezpečnost.

Ostatní porty bys měl mít zavřené, nevystavuj server zbytečně riziku. ICMP můžeš na chvíli nechat povolené pro diagnostiku, ale pokud tě trápí útoky, můžeš ho zakázat. U UDP je to podobné, většinou se s ním moc nepracuje na webových serverech, takže ho klidně zakáž.

Doporučuji také pravidelně kontrolovat logy a sledovat pokusy o přihlášení. Testování firewallu můžeš provést pomocí nástrojů jako nmap nebo telnet, abys viděl, co máš otevřené a jestli je všechno v pořádku. Ať se daří!

146 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Žaneta Pospíšilová

Nastavení firewallu pro webový server je fakt důležité, takže tady je pár tipů. Určitě nech otevřené porty 80 a 443, to jsou základní pro HTTP a HTTPS. Co se týče SSH, doporučuje se nechat port 22, ale můžeš ho změnit na něco jiného pro větší bezpečnost. FTP je taky potřeba povolit, ale snaž se spíš používat SFTP nebo FTPS, protože jsou bezpečnější.

Zbytek portů bys měl mít zavřený, pokud je nepotřebuješ. Nezapomeň na pravidla pro ICMP, ale většinou stačí povolit pouze "ping". Je dobrý mít whitelist IP adres, které mají přístup k serveru, ale není to vždy nutný.

Jako další krok můžeš zkusit firewally jako UFW nebo iptables a nastavit si tam pravidla podle potřeby. Testování po konfiguraci je taky důležitý, tak si ověř, že všechno funguje jak má pomocí nástrojů jako nmap nebo telnet. Tak snad to pomůže, hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2024
Žaneta Kopalová

Nastavení firewallu na webovým serveru je fakt důležitý, takže je dobrý to mít pod kontrolou. Určitě povol porty 80 a 443, to je jasný pro HTTP a HTTPS, jinak se na tvůj web nikdo nedostane. Pokud máš FTP, tak otevři port 21, ale zvaž používat SFTP na portu 22, což je bezpečnější. Co se týče SSH, doporučuju ho povolit na nějakým jiným portu než 22, aby ses vyhnul automatickým útokům – třeba 2222 nebo tak něco.

Zakázat bys měl všechny ostatní porty, pokud je nepoužíváš. ICMP můžeš nechat povolenej pro ping, ale dbej na to, abys měl kontrolu nad tím, kdo pingne. UDP může být nebezpečný, pokud nemáš jasně definovaný pravidla, takže ho klidně zablokuj, pokud s ním nepracuješ.

Pravidla pro IP adresy jsou fajn, můžeš blokovat konkrétní podezřelý IP nebo povolit jen ty tvoje známý. Testování firewallu po nastavení udělej pomocí nmap nebo nějakýho online nástroje – tím zjistíš, co je otevřený a jestli to sedí s tvým nastavením. Je to běh na dlouhou trať, ale když si to dobře nastavíš hned na začátku, ušetříš si spoustu problémů pozdějc.

179 slov
1.8 minut čtení
25. 11. 2024
Roman Matoušek
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní protokoly
Jak správně nakonfigurovat firewall pro serverovou infrastrukturuKomplexní průvodce krok za krokem pro efektivní nastavení firewallu, který chrání servery před vnějšími hrozbami.
1000 slov
10 minut čtení
13. 9. 2024
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky