Je VPN bezpečná pro administraci serverů?
Chtěl bych se zeptat, jestli je používání VPN opravdu bezpečné, když spravuji servery. Mám několik serverů, které potřebuju administrativně řídit na dálku a dost mě zajímá, jestli by mi VPN mohla pomoct zabezpečit připojení. Slyšel jsem, že VPN šifruje data a to vypadá jako dobrý způsob, jak ochránit citlivé informace před hackery nebo nežádoucími přístupy. Ale zase na druhou stranu jsem se setkal s názory, že ne všechny VPN služby jsou stejně bezpečné a že některé mohou mít slabiny. Chtěl bych vědět, na co si dát pozor při výběru správné VPN pro moje potřeby. Taktéž mě zajímá, jestli je nějaký rozdíl mezi různými typy VPN, například jestli je lepší používat nějaké komerční služby nebo raději nastavit vlastní VPN server. Jak to vlastně funguje z pohledu administrace? Je tam nějaký zásadní rozdíl v bezpečnosti při práci s různými protokoly nebo poskytovateli? A co třeba latence? Ovlivňuje to nějak výkon serverů nebo kvalitu administrace? Vím, že je důležité mít silné heslo a dvoufaktorovou autentizaci, ale je to opravdu dostačující? Co když by mi někdo hacknul účet na VPN? Jsem fakt zmatený a rád bych znal názory lidí, kteří mají s touto problematikou zkušenosti. Děkuju předem za jakoukoliv radu.