Serverovny.cz/Fórum/Co když VPN přestane fungovat při práci se serverem?

Co když VPN přestane fungovat při práci se serverem?

Zdravím všechny, mám takový problém, který mě trápí při práci se serverem. Používám VPN pro zabezpečené připojení k našemu firemnímu serveru a poslední dobou se mi stává, že občas přestane fungovat. V té chvíli nemůžu ani odesílat e-maily, ani přistupovat k důležitým datům, která potřebuji ke své práci. Zjistil jsem, že to může být způsobeno různými faktory - třeba výpadkem internetového připojení, problémem s konfigurací VPN nebo dokonce tím, že se mi změní IP adresa. Ale co když to není až tak jednoduché? Co mám dělat, když VPN nefunguje a já potřebuju urgentně pracovat na serveru? Mám zkoušet restartovat počítač, nebo nějakým způsobem resetovat VPN? Jaké kroky bych měl podniknout, abych se dostal zpět na server? A není to náhodou i otázka bez bezpečnostních rizik? Co když se bez VPN dostanu do citlivých částí sítě a ohrozím data? Zažil někdo podobný problém? Jak jste ho řešili? Budu vděčný za každou radu nebo tip. Díky!

154 slov
1.5 minut čtení
13. 3. 2023
Elena Malíková

Tak tohle znám, někdy je to fakt na prd. Zkus nejdřív zkontrolovat internet, jestli ti náhodou nepadá. Když jo, tak restartuj router, to často pomůže. Pak se podívej na nastavení VPN, jestli tam nejsou nějaké změny nebo aktualizace, který bys měl udělat. Můžeš taky zkusit VPN vypnout a zapnout, občas to pomůže. Pokud to stále nefunguje, zkus jiný server v rámci VPN, někdy je problém s konkrétním serverem. V krajním případě bych doporučil kontaktovat IT oddělení, pokud máš možnost, ti by mohli poradit líp. A ohledně bezpečnosti - snaž se do citlivých částí sítě nedostávat bez VPN, protože to může být pěkný průšvih. Takže drž palce a snad se to brzy vyřeší.

112 slov
1.1 minut čtení
1. 8. 2024
Richard Horálek

Když ti VPN najednou přestane fungovat, tak je dobrý začít s pár základními kroky. Zkus nejdřív zkontrolovat internetový připojení - jestli vůbec máš signál. Pokud je vše v pořádku, tak restartuj VPN aplikaci, někdy se to vyřeší samo. Když ani to nepomůže, zkus restartovat počítač, to často vyřeší i nastavení, co se mohlo zbláznit.

Další věc, co můžeš zkusit, je přepnout server ve VPN. Pokud se ti změní IP adresa nebo něco není správně nastavené, tak to může pomoct.

Ale pokud potřebuješ urgentně pracovat a VPN nejde, tak se na to musíš podívat z pohledu rizik. Bez VPN bys mohl narazit na citlivý data nebo části sítě, kam bys normálně neměl mít přístup. Takže pokud není jiná možnost a potřebuješ se dostat k důležitým informacím, dej si pozor.

Jestli jsi už zkoušel všechno a nic nepomáhá, zvaž zavolat IT podporu vaší firmy - ti by měli mít znalosti a zkušenosti jak to rychle vyřešit. Takže držím palce, ať to brzo spravíš!

161 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2024
Monika Kovářová

Někdy se to stává, že VPN prostě zkolabuje. Zkus nejdřív pár základních věcí - restartuj VPN aplikaci, někdy to pomůže. Jestli to nepomůže, pak zkus restartovat celý počítač. Pokud ani to nepomůže, mrkni na internetový připojení, někdy je problém tam. Občas pomůže i přepnout na jiný server v rámci VPN, jestli to tvoje služba umožňuje.

Bezpečnost je samozřejmě důležitá, tak se snaž vyhnout připojení bez VPN, pokud můžeš. Když nemáš jinou možnost a potřebuješ urgentně pracovat, tak se snaž dostat jen na to, co fakt potřebuješ a nic víc. Klidně se obrať na IT podporu firmy, možná mají nějaký tip nebo jsou si vědomi problému.

Jako poslední možnost si ověř, jestli nemáš nějaké nastavení ve firewallu, co by mohlo bránit v připojení. Drž se a snad se ti to podaří vyřešit!

129 slov
1.3 minut čtení
9. 4. 2023
Adéla Zachová
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní protokoly
Zabezpečení serverových operací pomocí VPN: Jak na bezpečnou komunikaci a administraci serverůObjevte, jak může virtuální privátní síť (VPN) posílit bezpečnost vašich serverových operací a zajistit bezpečnou administraci serverů v digitálním sv...
1000 slov
10 minut čtení
28. 4. 2022
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky