Mikroslužby vs. serverless - kdy co použít?
Zajímalo by mě, kdy je lepší zvolit mikroslužby místo serverless architektury? Mám pocit, že obě tyto přístupy mají své výhody a nevýhody, ale někdy mi přijde, že se to hodně míchá a není úplně jasné, kdy se vyplatí použít jednu nebo druhou možnost. Například, pokud bych chtěl vybudovat aplikaci, která má různé komponenty a potřebuji, aby byly flexibilní a snadno škálovatelné, měl bych jít do mikroslužeb? A co bezpečnost? Je serverless bezpečnější než mikroslužby, nebo naopak? Vím, že mikroslužby umožňují větší kontrolu nad jednotlivými částmi aplikace, ale zase to může znamenat víc práce s deploymentem a správou celého systému. Když se podívám na serverless, tak tam je to všechno spojené s cloudem a na první pohled to vypadá jako snazší řešení pro rychlý vývoj. Ale co latence? Bude serverless vždycky rychlejší než mikroslužby? Jak to vlastně funguje s náklady? Může být používání mikroslužeb levnější než využívání serverless modelu, nebo si za tu flexibilitu a kontrolu víc připlatím? Zajímalo by mě i to, jak se rozhodujete mezi těmito dvěma přístupy ve vašich projektech. Co vás vedlo k tomu zvolit jednu technologii před druhou? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit, jaká řešení jsou vhodná pro různé typy projektů.