Co je levnější, mikroslužby nebo serverless, a proč?
V poslední době se hodně mluví o různých architektonických stylech v oblasti vývoje softwaru, zejména pak o mikroslužbách a serverless přístupech. Každý z těchto modelů má své výhody a nevýhody, ale co mě zajímá nejvíc, je otázka nákladů. Mám takový pocit, že ve světě technologií se často zapomíná na to, kolik nás tyhle řešení vlastně stojí. Takže by mě zajímalo, co je vlastně levnější - jestli implementace mikroslužeb nebo přístup serverless? Co všechno se do toho započítává? Jaké jsou skryté náklady, které si možná ani neuvědomujeme? Zjistil jsem, že mikroslužby mají své výdaje spojené s infrastrukturou a správou serverů, ale na druhou stranu serverless může mít variabilní ceny na základě využití. Jak jsou tedy tyto dva modely porovnatelné z pohledu nákladů? Když vezmeme v úvahu hosting, škálovatelnost, údržbu a další faktory, co byste doporučili? Je možné udělat nějaké konkrétní výpočty nebo příklady z praxe? Pokud máte zkušenosti s těmito technologiemi a víte, jak se vyvíjí situace ohledně nákladů v těchto oblastech, budu moc rád za vaše názory a tipy. Díky!