Jaké jsou výhody serverless architektury oproti mikroslužbám?
Když se dnes bavím s lidmi o moderních technologiích a architekturách, stále častěji narážím na témata jako serverless a mikroslužby. V poslední době jsem narazil na otázku, která mi nedá spát. Mnozí se snaží pochopit, co vlastně ta serverless architektura obnáší a jaké jsou její skutečné výhody ve srovnání s klasickými mikroslužbami. Vím, že obě možnosti mají své místo v dnešním IT světě, ale proč bych měl zvolit právě serverless přístup? Není to jen další buzzword, který se snaží uchvátit naši pozornost? Jaké konkrétní benefity přináší serverless model pro vývojáře a firmy? Například jak to ovlivňuje škálovatelnost aplikace nebo náklady na provoz? Je pravda, že serverless může snížit administrativní zátěž spojenou s údržbou serverů, ale co to znamená v praxi? A co performance? Může serverless architektura nabídnout stejně dobré nebo dokonce lepší výkony jako mikroslužby? Když mám na mysli fakt, že u serverless platím za skutečné využití, jak to mění způsob, jakým přistupuji k plánování kapacity a nákladům? Jaké výzvy a omezení mohu očekávat při přechodu na serverless? Zkrátka, pokud někdo má zkušenosti s těmito architekturami, rád bych slyšel názory na to, co dělá serverless atraktivnější volbou oproti tradičním mikroslužbám. Děkuju!