Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s migrací na cloud, když mám starý server?

Jak začít s migrací na cloud, když mám starý server?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jak vlastně začít s migrací na cloud, když mám starý server. Moje firma už několik let běží na zastaralém hardwaru, který už pomalu umírá a mám pocit, že přišel čas na změnu. Jenže nevím, kde začít. Mám nějaké důležité aplikace, které běží na tom serveru a nerad bych o ně přišel. Jaká je nejlepší strategie pro migraci do cloudu? Měl bych nejdřív udělat nějakou analýzu toho, co všechno máme na serveru a co vlastně potřebujeme? A co třeba zálohování dat? Jak to řešit, když je všechno na tom starém serveru? A co bezpečnost? Jak zajistit, že data při migraci nikde nezmizí nebo nebudou ohrožena? Zajímalo by mě i to, jestli je lepší migrovat všechno najednou nebo po částech. A jaké jsou vůbec možnosti cloudu? Slyšel jsem něco o veřejných a soukromých cloudech, ale nevím, co by bylo pro nás nejlepší. Jestli to má smysl nebo jestli bychom měli investovat do nového hardwaru místo toho. Byl bych rád za vaše zkušenosti a rady ohledně toho, jak začít s migrací a co všechno si pohlídat. Děkuji!

179 slov
1.8 minut čtení
10. 10. 2024
Rudolf Beneš

Takže, chápu, že migrace na cloud může být dost zastrašující. První krok je určitě udělat si inventuru toho, co všechno na tom starém serveru máš. Zjisti, jaké aplikace běží, jaká data se tam ukládají a co je pro tebe nejdůležitější. Tím získáš představu, co vlastně potřebuješ přenést.

Zálohy jsou klíčový. Před migrací si všechno zálohuj, ideálně na externí disk nebo do nějakého cloudového úložiště. Tak budeš mít jistotu, že o nic zásadního nepřijdeš.

Co se týče samotného přechodu, můžeš to udělat buď najednou, což je rychlejší, ale riskantnější, nebo po částech – to je bezpečnější, ale trvá to déle. Hlavně si dej pozor na bezpečnost dat během migrace. Měly by být šifrované a přenos prováděný bezpečnými metodami.

Ohledně typu cloudu – veřejný cloud je levnější a jednodušší na nasazení, ale soukromý cloud ti poskytne víc kontroly a bezpečnosti. Záleží na tom, co preferuješ a jakou máš infrastrukturu.

Investice do nového hardwaru může být také dobrá volba, pokud máš konkrétní důvody zůstat on-premises. Ale cloud ti může nabídnout větší flexibilitu a škálovatelnost. Takže si to pořádně promysli a porovnej náklady a výhody obou možností.

181 slov
1.8 minut čtení
16. 11. 2024
Luboš Hlaváč

Nejlepší začít s analýzou toho, co máš na serveru. Zjisti, jaké aplikace používáš, jaké databáze tam běží a co je kritické pro firmu. Pak udělej inventuru dat – co musíš zachovat, co můžeš smazat. Zálohování je klíčový krok, takže se ujisti, že máš všechno zálohované před jakoukoliv migrací. Můžeš použít externí úložiště nebo si pořídit cloudovou službu pro zálohy.

Pokud jde o samotnou migraci, většinou je lepší to dělat po částech, abys minimalizoval riziko výpadků. Můžeš začít s méně důležitými aplikacemi nebo službami a postupně přecházet na ty důležitější.

Co se týká bezpečnosti, doporučuje se šifrovat data během přenosu a mít jasno v tom, kdo má k čemu přístup.

Ohledně typu cloudu – veřejný cloud může být levnější a snadno škálovatelný, ale pokud máš citlivá data, možná bude lepší soukromý cloud. Rozhodni se podle toho, kolik do toho chceš investovat a jaká je tvoje potřeba ochrany dat. Pokud máš pocit, že starý hardware už nezvládne budoucnost, cloud by mohl být lepší volba než investice do nového serveru.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 12. 2024
Denisa Khýrová

Takže první krok je určitě udělat si pořádnou inventuru toho, co na serveru vůbec máš. Zjistit, jaký aplikace běží, jaký data držíš a co je pro tebe fakt důležitý. Pak by se hodilo to všechno zálohovat. Můžeš zkusit udělat snapshot celého serveru nebo aspoň zálohu dat, aby ses ochránil před ztrátou.

Pokud jde o samotnou migraci, je to většinou lepší dělat po částech. Můžeš začít s nějakýma menšíma a méně kritickýma aplikacema, abys zjistil, jak se to vlastně dělá a co funguje. Co se týče cloudových řešení, veřejný cloudy jako AWS nebo Azure jsou super na škálovatelnost, ale soukromý cloudy ti dají víc kontroly a bezpečnosti, pokud máš citlivý data.

Bezpečnost je fakt důležitá, takže se ujisti, že máš šifrování dat během přenosu a taky na straně cloudu. Často je dobrý mít i plán pro případ, že by něco selhalo. A jestli nakonec investovat do nového hardwaru nebo do cloudu? To záleží na tvých potřebách, rozpočtu a dlouhodobých plánech. Obecně se cloud považuje za flexibilnější a levnější řešení v dlouhém období.

169 slov
1.7 minut čtení
5. 1. 2025
Petr Konečný
Serverovny.cz/Články/Serverové architektury
Přechod na cloud: Jak optimalizovat serverovou infrastrukturu krok za krokemPrůvodce pro firmy, které plánují přechod na cloudové služby a chtějí optimalizovat svou stávající serverovou infrastrukturu. Získejte užitečné tipy a...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2024
Ing. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky