Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody virtualizace serverů?
Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody virtualizace serverů? V poslední době se o tom hodně mluví a všichni se zdají být nadšení, ale já bych chtěl vědět, jestli to opravdu stojí za to. Slyšel jsem, že virtualizace může ušetřit spoustu nákladů na hardware a umožnit snadnější správu serverů, což zní skvěle. Ale co třeba výkon? Je pravda, že když se na jednom fyzickém serveru běží několik virtuálních strojů, tak to může zpomalit celkový výkon? A co bezpečnost? Může být virtualizace nějakým způsobem zranitelná vůči útokům, když se na jedné mašině sdílí vícero systémů? Zajímalo by mě také, jak je to s kompatibilitou aplikací. Může se stát, že něco nebude fungovat správně v rámci virtualizovaného prostředí? A co správa zdrojů? Jak snadné je přidělovat CPU nebo RAM jednotlivým virtuálním strojům? Myslím si, že tyto aspekty by měly hrát velkou roli při rozhodování, jestli do toho jít nebo ne. Takže pokud máte zkušenosti s virtualizací serverů, budu rád za vaše názory a tipy, které výhody nebo nevýhody jste zaznamenali vy. Předem díky!