Základní playbook pro Ansible - co by měl obsahovat?
Už nějakou dobu experimentuji s Ansible a přemýšlím, co všechno by měl mít základní playbook pro správu serverů. Přiznám se, že jsem zatím nenašel žádnou osvědčenou šablonu, podle které bych mohl postupovat. Představuji si, že ideální playbook by měl mít jasně definované úkoly, jako je instalace základního software, konfigurace firewallu nebo třeba nastavení SSH. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní best practices, které bych měl dodržet při psaní takového playbooku. Jakým způsobem zajišťujete idempotentnost? A co role a proměnné? Měl bych je používat hned od začátku, nebo stačí začít s jednoduchými úkoly a postupně přidávat složitost? Každý rád používá Ansible kvůli jeho jednoduchosti, ale chápu, že správně strukturovaný playbook může udělat obrovský rozdíl. Také by mě zajímalo, jaké moduly považujete za nezbytné ve vašem základním playbooku. Jak zajistit monitoring a logování? A jakým způsobem se staráte o aktualizace serverů pomocí Ansible? Když se podívám na různé příklady online, tak některé vypadají velmi komplexně a hodně věcí tam je navíc. Jak najít správnou rovnováhu mezi jednoduchostí a funkčností? Byl bych vděčný za jakékoli tipy a rady, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak začít s Ansible a co všechno by měl obsahovat ten základní playbook.