Serverovny.cz/Fórum/Problémy s nekompatibilitou mezi Windows a Linuxem na serveru

Problémy s nekompatibilitou mezi Windows a Linuxem na serveru

Narazil jsem na vážné problémy s nekompatibilitou mezi Windows a Linuxem na serveru, a to mě začíná dost frustrovat. Mám nastavený server, který běží na Linuxu, ale potřebuju, aby na něm fungovaly i některé aplikace, které jsou dostupné pouze pro Windows. Snažil jsem se použít virtualizaci, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho, co potřebuji. Existují nějaké specifické způsoby, jak lze řešit tyto problémy? Můžu využít nějaké nástroje jako Wine nebo něco podobného? Mám obavy o stabilitu a výkon serveru, pokud by byl provozován ve virtualizovaném prostředí. Je lepší zvolit dual boot nebo mít oddělené fyzické servery? Také mě zajímá, jak to ovlivní správu a bezpečnost? Jaký je nejlepší přístup k zajištění komunikace mezi oběma systémy? Předem díky za jakékoli rady a tipy od těch, kteří už tímto procesem prošli.

130 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2023
Petra Kubíčková

Není to nic jednoduchýho, když chceš mít na jednom serveru Windows aplikace a Linux. Virtualizace může fungovat, ale musíš mít dostatečně silný hardware. Zkus se podívat na KVM nebo VirtualBox, možná to nakonec půjde. Wine je taky možnost, ale ne všechno ti tam poběží a může to být dost nestabilní. Dual boot zní jako další řešení, ale pak musíš restartovat server pokaždé, když chceš přepnout OS, což je blbost u serveru. Fyzicky oddělený servery můžou být lepší volba, hlavně co se týče bezpečnosti a správy. Komunikaci mezi systémy můžeš řešit třeba přes síťové protokoly, ale občas to zavání komplikacema. Doporučuju vyzkoušet, co ti víc vyhovuje a co líp funguje pro tvoje potřeby.

112 slov
1.1 minut čtení
23. 8. 2022
Eliška Švandová

Zdravím, tohle je docela běžný problém. Pokud potřebuješ spustit Windows aplikace na Linuxu, můžeš zkusit Wine, ale ne vždy to funguje tak, jak bys chtěl, záleží na aplikaci. Virtualizace je další možnost, ale jak říkáš, může to ovlivnit výkon – záleží na tom, jak moc je server zatížený. Dual boot by mohl být řešení, ale to znamená restartování serveru pokaždé, když budeš potřebovat přepnout. Fyzické servery jsou super, ale víc nákladné a složitější na správu. Co se týče bezpečnosti, měl bys mít jasně oddělené sítě nebo alespoň pravidla pro firewall mezi systémy. Komunikaci mezi Windows a Linuxem můžeš řešit pomocí sdílených síťových disků nebo protokolů jako SMB. Zkus si rozmyslet priority a vyber to, co ti nejvíc vyhovuje.

118 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2022
Helena Šindelářová

Nedávno jsem měl podobný problém. Pokud ti jde hlavně o aplikace, co jsou jen na Windows, tak Wine můžeš zkusit, ale nečekej zázraky. Někdy to funguje, jindy ne, záleží na tom, jak jsou ty aplikace napsané. Virtualizace jako je VirtualBox nebo VMware je taky možnost, ale jak říkáš, výkon může být horší, zvlášť na serveru s velkým zatížením. Dual boot je fajn pro testování, ale pak musíš restartovat pro přepínání mezi systémy, což není ideální pro servery. Co se týče oddělených fyzických serverů, to je nejlepší pro stabilitu a výkon, ale zas to zvyšuje náklady a správu. Měj na paměti bezpečnostní aspekty, když propojuješ oba systémy – VPN nebo firewall bys měl mít na paměti. Komunikaci mezi nimi řešit třeba přes sdílené síťové disky nebo API, pokud to aplikace podporují. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
30. 9. 2023
Ladislav Rybář
Serverovny.cz/Články/Údržba operačních systémů
Jak zvládat problémy s kompatibilitou operačních systémů a serverových aplikacíObjevte strategie pro správu a řešení problémů s kompatibilitou mezi operačními systémy a serverovými aplikacemi.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky