Serverovny.cz/Fórum/Proč mám v síti tak velkou latenci a jak ji změřit?

Proč mám v síti tak velkou latenci a jak ji změřit?

Chtěl bych se zeptat, proč mám v mé síti tak vysokou latenci. Občas mi to připadá jako věčnost, než se načtou stránky nebo se připojím k hernímu serveru, a přitom mám rychlý internet. Zkoušel jsem restartovat router a kontroloval jsem kabely, ale nepomohlo to. Mám podezření, že problém může být v nějakém nastavení sítě nebo možná v hardwaru. Jak vlastně mohu zjistit, co způsobuje tu vysokou latenci? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo metody, které bych mohl použít k měření latence v celé mé síti? Měl bych se podívat na pingové testy nebo traceroute? Je to vůbec dobrý způsob, jak to ověřit? A co když je problém na straně poskytovatele internetu? Jak zjistím, zda je to opravdu tím, že jsou přetížení? Budu moc rád za každou radu nebo tip, co s tím dělat. Děkuji.

133 slov
1.3 minut čtení
18. 11. 2024
Ludmila Ševčíková

Takže, latence je otravná záležitost. Můžeš to změřit různě. Určitě zkus ping - do příkazového řádku napiš "ping google.com" nebo něco takovýho. Uvidíš, kolik ms ti to ukáže. Pokud máš vysoký hodnoty, zkus udělat traceroute ("tracert google.com") a uvidíš, kde to ve spojení drhne. Můžeš mít problém v domácí síti, třeba s Wi-Fi signálem nebo s některým zařízením, co ti žere šířku pásma. Zkontroluj, jestli někdo nestahuje velký soubory nebo nesleduje videa v HD, to taky může zdržovat. Když to ale nevypadá na tvůj konec, zkus zavolat ISP a zjistit, jestli nemají nějaký výpadek nebo přetížení. Někdy mají problémy na svých serverech a to ti pak dělá neplechu. Také si ověř rychlost internetu pomocí speedtestu a porovnej ji se svým tarifem.

121 slov
1.2 minut čtení
16. 4. 2024
Denisa Kovářová

Latence v síti může být dost otravná, i když máš rychlý internet. Může to být způsobený mnoha faktory – třeba přetížením sítě, špatným routerem nebo nastavením. Můžeš zkusit měřit latenci pomocí ping testu. To uděláš jednoduše v příkazovém řádku, stačí napsat "ping [adresa]". Uvidíš, jak dlouho trvá odezva na server. Můžeš zkusit pingovat i různé servery, abys zjistil, jestli je problém jen u jednoho nebo vícero.

Traceroute je taky dobrá volba, to ti ukáže cestu, kterou data putují a kde by mohla být zpoždění. Pokud vidíš dlouhé čekání na některém skoku, je možná problém tam.

Když to všechno neukazuje na tvou síť, pak by to mohl být poskytovatel internetu. Zkus se podívat na jejich stránky nebo na nějaké forum, jestli si někdo nestěžuje na stejný problém. Někdy mají problémy s infrastrukturou nebo jsou přetížení v určitých hodinách.

Také si zkontroluj, jestli nemáš hodně zařízení připojených k síti najednou – to může taky zpomalit internet. Kdyby nic z toho nepomohlo, můžeš zkusit zavolat svému poskytovateli a zeptat se jich přímo.

169 slov
1.7 minut čtení
8. 4. 2024
Marek Procházka

Latence v síti může mít spoustu příčin, i když máš rychlý internet. Zkus změřit latenci s nástroji jako je ping nebo traceroute. Ping ti ukáže, jak dlouho trvá poslat a dostat zpět paket na nějakou adresu (třeba google.com). Pokud je latence vysoká, můžeš mít problém v routeru, kabeláži nebo dokonce v nastavení samotného počítače. Traceroute ti zase ukáže, kudy data jdou a kde případně dochází k prodlevám.

Můžeš taky zkusit proměřit latenci v různých časech – třeba ve špičkách a mimo ně. Pokud zjistíš, že problémy jsou jen v určitých časech, může to být přetížením od tvého poskytovatele. A pak je dobrý je kontaktovat a zeptat se, jestli mají nějaké problémy.

Zkontroluj i ostatní zařízení v síti – pokud máš víc zařízení připojených najednou, může to taky zvyšovat latenci. A jestli používáš Wi-Fi, tak zkus připojit kabel, abys viděl, jestli je latence lepší. Důležité je všechno otestovat a zjistit, kde by mohl být ten problém.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Jakub Vorel
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Jak řešit problémy s latencí v síťové infrastruktuře serveru?Objevte techniky a nástroje pro diagnostiku a odstranění zpoždění v datovém přenosu a zlepšete výkonnost vaší síťové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
13. 11. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky