Serverovny.cz/Fórum/Může mít špatná kabeláž vliv na latenci v síti?

Může mít špatná kabeláž vliv na latenci v síti?

Zajímalo by mě, jestli je možné, že špatná kabeláž v síti může mít nějaký vliv na latenci. V poslední době jsem si všiml, že mi občas pingují servery pomaleji, než bych čekal, a tak přemýšlím, jestli to může být způsobeno nekvalitními nebo poškozenými kabely. Mám doma starší ethernetové kabely a někde jsem slyšel, že pokud nejsou správně stíněné nebo jsou příliš dlouhé, může to způsobit ztrátu signálu a tím i zvýšení latence. Když se podívám na rychlost internetu, všechno vypadá v pořádku, ale při hraní her nebo streamování videí se občas setkávám se zpožděním, které mě štve. Může špatná kabeláž opravdu ovlivnit odezvu a co všechno bych měl zkontrolovat? Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto problémem? Je třeba investovat do nových kabelů nebo stačí provést nějakou jednoduchou údržbu? Díky za jakoukoli radu!

133 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2023
Hana Hrušková

Jasný, špatná kabeláž může mít vliv na latenci. Když máš starší ethernetový kabel, tak pokud je poškozený, nebo není dostatečně stíněný, může to způsobit ztrátu signálu. Delší kabely taky můžou mít horší výkon, zvlášť když jsou necertifikovaný nebo moc ohnutý. Zpoždění při hraní a streamování může být právě tímhle. Zkontroluj, jestli nemáš nějaké přehyby, nebo jestli je kabel v pořádku. Taky se podívej na konektory – někdy je problém tam. Pokud to vypadá špatně, určitě zváž pořízení nových kabelů, třeba Cat 6 nebo Cat 7, ty jsou lepší na rychlost i latenci. Sice to něco stojí, ale může to vyřešit problémy s pingem. Zkus to a uvidíš.

107 slov
1.1 minut čtení
27. 5. 2024
Romana Beranová

Jo, špatná kabeláž fakt může mít vliv na latenci. Když máš starý nebo poškozený ethernetový kabel, třeba s nedostatečným stíněním, může to způsobit ztrátu signálu. Pokud je kabel moc dlouhý, tak to taky může mít negativní dopad na přenos dat. Zpoždění při hraní her nebo streamování může být právě tímhle způsobený. Doporučil bych zkontrolovat, jestli máš kabely v pořádku, jestli nejsou zlomené nebo ohnuté. Pokud ti to stále dělá problémy, možná by stálo za to investovat do nových kvalitních kabelů. Můžeš zkusit i kratší kabely, pokud je to možné. A nezapomeň se podívat na router a další zařízení v síti, ty taky můžou hrát roli.

105 slov
1.1 minut čtení
17. 7. 2023
Helena Machová

Jo, špatná kabeláž může fakt ovlivnit latenci. Když máš starý nebo poškozený ethernetový kabel, může to způsobovat ztrátu signálu, což se projeví na pingu a odezvě. Pokud ty kabely jsou moc dlouhý nebo nemají dobrou stínění, tak je to ještě horší. Měl bys zkontrolovat, jestli nejsou nějaký viditelný poškození, jako třeba zlomený konektory nebo odřeniny. Zkus je vyměnit za nový, kvalitní kabely - třeba Cat 6 nebo Cat 7, ty lépe zvládaj vyšší rychlosti a delší vzdálenosti bez ztráty. Když ti ping občas skáče nahoru a dolů, tak to s těma kabelama určitě souvisí. Taky se ujisti, že žádný jiný zařízení v síti nezabírají šířku pásma – to taky může zhoršit latenci. Takže jo, investice do nových kabelů se vyplatí!

120 slov
1.2 minut čtení
1. 8. 2023
Ludmila Kroupová
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Jak řešit problémy s latencí v síťové infrastruktuře serveru?Objevte techniky a nástroje pro diagnostiku a odstranění zpoždění v datovém přenosu a zlepšete výkonnost vaší síťové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
13. 11. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky