Serverovny.cz/Fórum/Jaký je hlavní rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes?

Jaký je hlavní rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně hlavní rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes. Vím, že obě technologie jsou hodně populární v oblasti kontejnerizace a správy aplikací, ale pořád mi to není úplně jasné. Docker jsem slyšel, že je skvělý pro vytváření a běh kontejnerů, což je super věc, protože to usnadňuje vývoj a nasazení aplikací. Ale co ten Kubernetes? Je to prý nástroj na orchestraci kontejnerů, ale co to vlastně přesně znamená? Jak se to liší od Dockera? Mám pocit, že Docker je spíš takový základ a Kubernetes je něco jako nadstavba nebo něco jako řízení celého procesu. Můžete mi prosím vysvětlit, jak tyto dva nástroje spolu souvisejí a jaké mají hlavní funkce? Co bych měl vědět, když začínám s vývojem v kontejnerech? A co když chci nasadit aplikaci do produkce? Jak se rozhodnout, kdy použít Docker a kdy Kubernetes? Je to pravda, že bez Kubernetes se nedá pořádně pracovat s většími projekty? Odpovězte mi prosím na tyhle otázky, protože jsem teď trošku zmatený a rád bych to měl konečně srovnané v hlavě.

172 slov
1.7 minut čtení
2. 6. 2024
Irena Kolářová

Takže, hlavní rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes je v tom, co každý z nich dělá. Docker je primárně nástroj na kontejnerizaci. Vytváříš v něm kontejnery, což jsou vlastně takové lightweight virtuální stroje, kde běží tvoje aplikace. Je to super pro vývoj - můžeš snadno balit aplikaci se vším potřebným a spouštět ji na různých systémech bez problému.

Kubernetes je pak orchestrátor kontejnerů. To znamená, že když máš víc kontejnerů (často jich máš hodně), Kubernetes se stará o jejich nasazení, škálování, vyvažování zatížení atd. Takže když chceš spustit složitější aplikace, které mají třeba víc služeb a potřebují se vzájemně propojit, K8s ti v tom pomůže. Bez něj bys to sice zvládl, ale bylo by to daleko obtížnější a časově náročnější.

V podstatě, začneš s Dockerem pro vývoj a testování. Až budeš chtít nasadit do produkce nebo mít víc instancí svých aplikací běžících v kontejnerech, tak použiješ Kubernetes. I když to není pravda, že bys nemohl pracovat na větších projektech bez K8s, tak se to fakt doporučuje, protože ti to ušetří spoustu práce a starostí. Takže klidně začni s Dockerem a až se dostaneš dál, přidej do toho Kubernetes.

185 slov
1.9 minut čtení
18. 1. 2025
Rudolf Sedláček

Takže, Docker a Kubernetes jsou jako dvě různé věci, co spolu souvisí, ale mají jiný účel. Docker je jakoby ten základní nástroj, co ti umožní vytvářet a spouštět kontejnery. Ty kontejnery jsou pak skvělý pro to, aby tvoje aplikace běžely izolovaně a bez problémů na různých prostředích. Můžeš si představit, že Docker je jako krabice, do který dáš všechno potřebný pro tvou aplikaci a pak ji můžeš snadno přenášet a spouštět kdekoliv.

Kubernetes je pak něco jako orchestrátor. Je to systém, co ti pomůže spravovat víc takových kontejnerů najednou. Když máš velkou aplikaci, která se skládá z víc částí běžících v různých kontejnerech, Kubernetes se stará o to, aby to všechno fungovalo dohromady. Sleduje zdraví těch kontejnerů, automaticky je restartuje, když něco nefunguje a může i škálovat podle potřeby. Takže když tvoje aplikace roste, Kubernetes ti s tím pomůže.

Pokud začínáš s vývojem, Docker ti stačí k tomu, abys zprovoznil menší projekty lokálně. Ale pokud plánuješ nasazení do produkce a máš větší nebo složitější aplikaci, tam už bys měl zvážit Kubernetes. Není pravda, že bys bez něj nemohl dělat větší projekty, ale hodně to usnadňuje správu kontejnerů ve velkých systémech. Takže v podstatě: Docker pro vývoj a běh kontejnerů, Kubernetes pro orchestraci a správu těchto kontejnerů v produkčním prostředí.

207 slov
2.1 minut čtení
20. 1. 2025
Jarmila Janoušková

Takže, k tomu, co se týče Dockera a Kubernetes. Docker je vlastně nástroj na vytváření a běh kontejnerů, takže když chceš mít svoji aplikaci zabalenou a připravenou k nasazení, Docker ti v tom pomůže. Je to jako taková krabička, kde máš všechno potřebný, co tvoje aplikace potřebuje, aby fungovala. To je fajn pro vývojáře, protože si můžou snadno vytvořit lokální prostředí a pak to poslat dál.

Kubernetes jde ale dál. Je to orchestrátor kontejnerů, což znamená, že se stará o to, jak ty kontejnery běží v produkci. Když máš víc kontejnerů (ať už od Dockera nebo jinak), tak Kubernetes zajistí, že se všechny spustí, že budou dostupné a že se umí vzájemně komunikovat. Taky třeba automaticky škáluje podle potřeby – když je větší zátěž, přidá víc instancí.

Takže když chceš nasadit něco malýho nebo jen experimentuješ, stačí ti Docker. Ale jakmile to začne růst a potřebuješ řídit víc kontejnerů najednou, tam už přichází na řadu Kubernetes. Není pravda, že by se bez něj nedalo pracovat s většími projekty, ale hodně to usnadňuje život.

Na začátku s kontejnery asi klidně začni s Dockerem a pak se podívej na Kubernetes, až budeš mít víc zkušeností a budeš potřebovat řídit větší aplikace. Tak si ujasníš, co ti který nástroj nabízí.

204 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Vaňková
Serverovny.cz/Články/Kontejnerizace
Porovnání kontejnerizačních technologií: Docker vs. KubernetesDetailní analýza rozdílů a výhod mezi Dockerem a Kubernetes při nasazování kontejnerových aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2022
Mgr. Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky